Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Začal šampionát sportovních gymnastů. Českému mužskému duu se nevedlo

V Antverpách začalo mistrovství světa ve sportovní gymnastice. Účast českých mužů se nakonec ztenčila na pouhé dvě sestavy. Lépe se dařilo Radomíru Sližovi na koni našíř. Nezvyklý problém řešili Japonci.

Je nám líto, video expirovalo.
V Antverpách začalo MS gymnastů

Původně se měl v Antverpách představit také Daniel Bago a odcvičit celý šestiboj, ale kvůli nemoci se musel odhlásit. Zbyli tak jen dva finalisté letošního mistrovství Evropy, kteří si ale vyzkoušeli, že světová konkurence je mnohem silnější.

Radomír Sliž na koni našíř cvičil bez hrubých chyb, ale přísní rozhodčí trestali i drobnosti, a tak dostal méně než čtrnáct bodů a celkově skončil čtyřiadvacátý. Ondřej Kalný pokazil svůj první přeskok a na své vystoupení z evropského šampionátu také nenavázal (28.).

Ženy mají v Antverpách celé družstvo, které čeká kvalifikace v pondělí.

Daiki Hašimoto
zdroj: Reuters

Japonci řešili, kdo bude ve finále

Úřadující olympijský vítěz a mistr světa Daiki Hašimoto z Japonska prohrál v kvalifikaci víceboje s dvěma svými krajany, ale ve finále bude moci startovat. Vedení reprezentace už s předstihem rozhodlo, že obhájce titulu dostane před svými případnými přemožiteli pro finále přednost.

Do bojů o medaile smějí podle pravidel mezinárodní federace FIG nastoupit z jedné země jen dva gymnasté. Po odcvičení své skupiny se japonské trio seřadilo na prvních třech místech v pořadí Kenta Čiba (85,799), Kazuma Kaja (85,598) a Hašimoto (85,432).

Národní federace se ale nemusí striktně řídit pořadím a může s předstihem z kvalifikovaných vybrat dva podle svého uvážení. Japonský trenér Hiroaki Sató potvrdil, že do čtvrtečního finále nasadí Hašimota a Čibu. "Měli jsme o tom poradu už před kvalifikací, protože jsme v ní měli tři sportovce, takže se tohle mohlo stát. Předpokládali jsme to a rozhodli jsme, že pokud se Hašimoto nedostane mezi nejlepší dva, změníme to," uvedl trenér Japonska.

Dvaadvacetiletý Hašimoto podával v kvalifikaci nevyrovnané výkony. Byl nejlepší na hrazdě, na níž je olympijským vítězem, ale udělal chybu na koni našíř, kde ho jeho reprezentační kolegové předstihli.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články