Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lakros se po 120 letech vrátí na olympiádu, znovu se představí i baseball a softbal

Na olympijských hrách v roce 2028 v Los Angeles budou i lakros, flag fotbal (bezkontaktní verze amerického fotbalu), baseball pro muže a softbal pro ženy, squash a kriket. Návrh pořadatelů, kteří mají právo požádat o zařazení několika sportů, na svém zasedání v Bombaji schválil Mezinárodní olympijský výbor (MOV).

Lakros
zdroj: USA Today Sports autor: Bill Streicher

O pětici navrhovaných sportů, protože baseball a softbal se berou jako jeden, hlasovali členové MOV v jednom balíčku. Proti byli dva z 90 delegátů. "Chceme, aby LA 2028 bylo odrazovým můstkem pro všech našich pět sportů," řekl předseda organizačního výboru Casey Wasserman.

Pořadatelská volba znamená jen jednorázové, nikoliv trvalé zařazení do programu. Baseball a softbal se na OH vrátí po sedmi letech. Na turnaji v Los Angeles by měli hrát i profesionálové z MLB. "Je na tom dohoda MLB s asociací profesionálních hráčů. Ještě je tam ale potřeba několik legislativních věcí dotáhnout," upřesnil předseda České softbalové asociace Gabriel Waage.

Waale by rád na olympijském turnaji viděl české softbalistky. "Uděláme pro to, co se dá. Budeme se snažit odehrát co nejvíce zápasů se světovou elitou a třeba také zlepšit naši extraligu," uvedl Waage. Na vzestupu je ale také český mužský baseball, který se letos poprvé dostal na prestižní World Baseball Classic.

Šanci dostane lakros, který se v olympijském programu objevil hned v počátcích – v letech 1904 a 1908. Po 120 let trvající odmlce se bude soutěžit v jeho variantě v šesti hráčích. Český svaz věří, že by se pod pěti kruhy mohl představit i český tým, přičemž zejména mezi ženami je velmi nadějná generace.

Ženský výběr sončil ve světové konkurenci v posledním srovnání sedmý. "Minulý rok na World Games v Birminghamu jsme se utkaly s osmi nejlepšími týmu světa a nebylo to vůbec marné, na světě jsme byly sedmé, takže věřím tomu, že máme velkou šanci postoupit," svěřila se pro ČT manažerka reprezentace Barbora Bažantová.

"Pro hráčky, kterým je nyní mezi patnácti a dvaceti lety, jsou olympijské hry v Los Angeles obrovská motivace, aby na sobě začaly makat na úrovni, jako to dělají profesionální sportovci," dodává také reprezentační trenér ženského výběru Adam Ondráček.

Poprvé se představí flag fotbal, dočká se i squash

Olympijská premiéra za pět let čeká flag fotbal, kde se očekává účast hráčů z elitní soutěže klasického amerického fotbalu NFL. "Je to obrovský úspěch i impulz pro další rozvoj. Je to sport, který je dynamický, atraktivní a méně náročný než kontaktní americký fotbal. Přirovnal bych to k sedmičkovému ragby," popisuje předseda domácí asociace Filip Hobza.

Stejně jako "klasické" ragby by i "klasický" americký fotbal měl problémy s formátem olympijských her, kde jsou soutěže naměstnané do omezeného počtu dnů. Takový problém flag fotbal nemá. "Jsme rádi a těšíme se. A určitě se o účast popereme. Věřím, že se nám to zejména s týmem žen podaří," dodává Hobza v rozhovoru pro ČT.

Koordinátor rozvoje flag fotbalu Bohuslav Rom zařazení nazval obrovským okamžikem. "Už několik let pracujeme na rozvoji flag fotbalu ve spolupráci se základními školami. V současné době máme v tomto programu zapojených okolo stovky škol. Věřím, že je to velký milník pro americký fotbal v Česku a že tento úspěch přivede k našemu sportu ještě více mladých sportovců," uvedl.

Squash o zařazení do olympijského programu usiloval dlouhodobě. "Přijetí na olympiádu už přivítala s radostí také světová asociace squashe. Je třeba se už také zamýšlet nad tím, abychom se objevili na další olympiádě. Rádi bychom dostali squash do pozice etablovaného olympijského sportu," uvedl předseda České asociace squashe Tomáš Cvikl.

Na olympiádu se chystá také kriket, který se hrál pouze v roce 1900. Jeho návrat v kratším formátu by mohl zvýšit hodnotu vysílacích práv v Indii o více než 100 milionů dolarů (přes 2,3 miliardy korun). Právě v Indii je tento sport nesmírně populární. V programu her v Los Angeles 2028 naopak nezbylo místo na breakdance, který bude mít premiéru za rok v Paříži.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články