Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Medailový sen se nevyplní. Češi nad Brity vedli, ale pátá směna je stála postup

Před turnajem měli za cíl dosáhnout na kýžený cenný kov, ale ani na domácím evropském šampionátu jim to nevyšlo. Čeští baseballisté prohráli ve čtvrtfinále v Brně s Velkou Británií 2:12 a do bojů o medaile se nepodívají. Britové v další fázi narazí na Němce, Španělé se střetnou s Nizozemci. Přímý přenos utkání Česko – Francie sledujte na ČT sport a ČT sport Plus v pátek od 18:20.

"Je to krutá prohra, krutý sport. Je to ale sport pro chlapy a jako chlapi musíme být schopní přijmout výhry i těžké prohry. Určitě ji dokážeme přijmout, poučit se z ní a život nekončí," řekl kapitán Petr Zýma.

Výběr trenéra Pavla Chadima nevylepší dosavadní maximum z domácího šampionátu v roce 2014, kdy skončil čtvrtý. Může zopakovat předloňské páté místo.

"Je to zklamání, ale myslím, že jsem na tom trochu lépe než hráči. Třikrát jsem to už jako hráč zažil, takže vím, že to bolí. V dalších dnech uděláme vše pro to, abychom využili toho, že jsme doma. Diváci nás povzbuzují a chceme, aby z toho měli takový zážitek, aby budoucnost českého baseballu byla světlá a na baseball se chodilo," uvedl Chadim.

Pro vývoj utkání byla nakonec rozhodující pátá směna. Za stavu 2:3 v neprospěch českého týmu přidali Britové i kvůli chybám Čechů hned pět bodů a rozhodujícím způsobem odskočili ve skóre.

Přitom Češi začali dobře a po dvou neproduktivních směnách otevřel skóre ve třetím inningu Eric Sogard nechytatelným odpalem. Jeho homerun za plot navíc znamenal dva české body.

Favorit zápasu s hráči se zkušenostmi z nejlepší ligy světa MLB ale otočil stav třemi body ještě v dohrávce směny.

"Určitě bylo důležité, že jsme to vedení chvíli neudrželi. V naší obraně bylo několik nepřesností, ale to jsou chyby, které plynou z toho, že se musíme snažit hrát perfektní hru. Ne vždy to tak dopadne. Nebyli jsme z toho schopní vyklouznout. Oni našli díry a dali celkem čtyři homeruny. Klobouk dolů před jejich pálkaři, diktovali tempo hry," řekl Zýma.

Zbytek zápasu si už Britové pohlídali a v závěru přidali další body a utkání ukončili po osmé směně homerunem Harryho Forda.

"To, že jsme nakonec prohráli o rozdíl, si nezasloužíme. Třetí a pátou směnu bych vymazal. Po našem homerunu jsem si říkal, že by to mohlo jít naším směrem, ale pak jsme udělali chybičku," uvedl Chadim.

"Vím, že to bolí. Je to kruté, ale kolik lidí má šanci před tolika diváky zažít něco takového. Dostali jsme se do čtvrtfinále a diváci věřili, že na to máme. Jsem vděčný osudu, že jsem tu mohl být," dodal Chadim.

V ostatních duelech potvrdili další favorité jasnou pozici. Z postupu do semifinále se radovali Španělé, kteří přehráli Švédy 18:3. Naopak Němci museli vydřít výhru 6:5 proti Francouzům až v dodatečné desáté směně. Nizozemci si poradili s Izraelci 12:2.

České reprezentanty čeká miniturnaj o umístění o konečné páté až osmé místo, prvním soupeřem bude Francie.

"Naším úkolem teď bude dohrát turnaj se ctí a urvat páté místo. Jak sami vidíme, ta kvalita není evropská, ale světová. To nás baví. Laťka je vysoko, zítra je nový den a Francie dostane výprask," doplnil Zýma.

Mistrovství Evropy baseballistů:

Čtvrtfinále (Brno/Blansko):

Česko – Velká Británie 2:12 (v 8. směně)

Španělsko – Švédsko 18:3

Německo – Francie 6:5 (v 10. směně)

Nizozemsko – Izrael 12:2 (v 8. směně)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články