Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Ruské vlajky podle Macrona na Hrách v Paříži nebudou, o sportovcích rozhodne MOV

Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že na olympijských hrách v Paříži 2024 by neměly vlát ruské vlajky. V rozhovoru pro sportovní deník L'Équipe hlava pořádající země uvedla, že účast ruských sportovců s neutrálním statusem je na rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV).

Ilustrační foto
zdroj: Reuters autor: Leonardo Fernandez Viloria

"Samozřejmě, během pařížské olympiády nebudou vlát žádné ruské vlajky. Myslím, že o tom panuje všeobecná shoda. Rusko jako země není vítáno v době, kdy páchá válečné zločiny a deportuje děti," uvedl Macron.

"Skutečnou otázkou, o které by mělo olympijské hnutí rozhodnout, je to, jaké místo by měli dostat ruští sportovci, kteří se v některých případech na takovou akci připravovali celý život a také oni mohli být obětí tohoto režimu," řekl Macron.

Podle francouzského prezidenta není úlohou pořádající země Her určovat, co má MOV dělat. "Tato záležitost by neměla být politizována. Je na olympijském hnutí, aby to rozhodlo. Mám plnou důvěru v (prezidenta MOV) Thomase Bacha," řekl Macron.

Do diskusí o případné účasti Rusů by měli být podle něj zapojeni i Ukrajinci, jejichž zemi Rusko loni v únoru napadlo.

MOV Rusku ani jeho spojenci Bělorusku nezaslal rok před začátkem Her oficiální pozvánku k účasti v Paříži.

Na jaře MOV doporučil mezinárodním sportovním federacím, aby sportovce z Ruska a Běloruska pustily jako neutrální do mezinárodních soutěží.

V řadě sportů se ruští a běloruští sportovci vrátili na světovou scénu a účastní se olympijských kvalifikací.

Jistotu účasti na Hrách v Paříži ale ani v případě splnění kvalifikačních kritérií nemají, na definitivní rozhodnutí MOV podle Bacha potřebuje čas.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články