Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Výkonná rada MOV podpořila pětici sportů. Na Hrách v Los Angeles má být kriket, vrací se baseball

Výkonná rada Mezinárodního olympijského výboru (MOV) podpořila zařazení kriketu, flag fotbalu (bezkontaktní verze amerického fotbalu), baseballu/softbalu, lakrosu a squashe do programu olympijských her v roce 2028 v Los Angeles. Návrh amerických pořadatelů tak dělí jeden krok od definitivního schválení. Musí ho ještě posvětit kongres MOV, který bude v Bombaji jednat od neděle.

Americký hvězdný baseballista Mike Trout
zdroj: Reuters/USA TODAY Sports autor: Rhona Wise

Každý pořadatel olympijských her může do svého programu zařadit podle svého uvážení nové sporty. Organizátoři Her v Los Angeles se svou vizí uspěli. "Tyto návrhy byly výkonnou radou MOV přijaty jako celek," uvedl prezident MOV Thomas Bach.

Pořadatelská volba znamená jen jednorázové, nikoliv trvalé zařazení do programu. Baseball a jeho ženská verze softbal by se měly na OH vrátit po sedmi letech, po absenci v letech 2012 a 2016 si je vybrali pořadatelé Her v Tokiu, ale nebudou za rok v Paříži. Lakros a kriket patřily do olympijského programu před více než 100 lety. Turnaj v lakrosu se uskutečnil na OH v letech 1904 a 1908, kriket se hrál jen v roce 1900. Olympijská premiéra zřejmě za pět let čeká flag fotbal a squash. Funkcionáři všech dotčených sportů si od případného zařazení do olympijského programu slibují výrazný růst popularity v následujícím olympijském cyklu.

Stále chybí box

V programu olympijských her 2028 stále chybí tradiční olympijský sport box. Je to důsledek sporů mezi MOV a Světovou boxerskou asociaci (IBA), kterou olympijský výbor vyloučil ze svých řad. Důvodem byly problémy v oblastech řízení, financí, rozhodování a etiky, které IBA nenapravila. Samotný MOV pořádal olympijský turnaj v Tokiu a řídí také kvalifikační turnaje pro OH v Paříži.

Pro Los Angeles 2028 zatím box chybí, ale toto rozhodnutí není konečné. "Nikdy mě neunaví říkat, že chceme box v olympijském programu," poznamenal Bach. Mohla by tomu pomoci aktivita nové světové boxerské organizace World Boxing, která se snaží o přijetí Mezinárodním olympijským výborem.

Na olympiádě v Kalifornii navzdory komplikacím nakonec budou vzpírání a moderní pětiboj, kterému pomohla výměna kontroverzního parkuru za překážkovou dráhu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články