Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Italský šampion si podmanil Španělsko. Viviani má první etapu

Letos už vyhrál čtyři etapy na Giro d'Italia, stal se mistrem Itálie a nasbíral i cenné etapové triumfy. Nyní si Elia Viviani otevřel účet i na španělské Vueltě. V závěru třetí etapy zavřel v cílové rovince Petera Sagana a v posledních metrech za svými zády udržel krajana Giacoma Nizzola. Červený dres nadále drží Michal Kwiatkowski.

Elia Viviani
zdroj: ČTK/BELGA autor: Yuzuru Sunada

Jeden z cenných dresů na letošní Vueltě je bílé barvy s modrými puntíky. Nosí jej lídr vrchařské soutěže, jímž po dvou úvodních etapách byl domácí Luis Ángel Maté. Aby však své vedení udržel, musel závodník Cofidisu znovu do úniku. K mání bylo čtrnáct bodů a místní jezdec (Maté pochází z jihu Španělska) si pro ně odhodlaně šel.

Jeho snaha nebyla marná, nejlepším vrchařem španělského závodu tak dále zůstává domácí cyklista. Maté jistě pomýšlel i na etapové vítězství: zprvu to muselo být s opravdu velkým optimismem, protože peloton nebyl ani o minutu zpět. Jenže v poslední části etapy únik posílili Victor Campenaerts s Lukasem Pöstlbergerem. Uprchlíkům vlili trochu krve do žil.

Je nám líto, video expirovalo.
Spurt třetí etapy Vuelty zvládl nejlépe Ital Viviani

Ambice čelní skupině nechyběly, avšak peloton – vedený po celý den modrými trikoty Quick-Stepu Floors – byl příliš pozorný a silný. Sprinteři ještě na Vueltě příležitost neměli a nikdo se tak nechtěl nechat lacině připravit o šanci. Poslední z uprchlíků, loňský vítěz etapy na Giru Pöstlberger, padl šest kilometrů před cílovou čarou.

Pak už vše probíhalo na linkách Elia Viviani - Danny van Poppel - Peter Sagan - Giacomo Nizzolo. Nejlepší sprinteři šli poprvé do bitvy. Van Poppel byl hodně vidět na čele, ale byl to italský šampion Viviani, kdo byl nejrychlejší i nejchytřejší. Nejprve vyblokoval v duhovém trikotu jedoucího Sagana, aby za sebou v samotném závěru nechal i krajana Nizzola.

"Bylo to krásné, že? Vše vyšlo naprosto skvěle. Moji kolegové pracovali úžasně po celý den, přitom to v takovém vedru nebylo vůbec lehké. My ale byli z 90 procent celý den na čele. Včera jsme vítězství byli blízko, dneska to vyšlo. Jsem vážně šťastný, jak jsme to zvládli," líčil v cíli Viviani, který na zádech vozí italskou trikoloru.

Cyklistický závod Vuelta - 3. etapa (Mijas - Alhaurín de la Torre, 178,2 km):

1. Viviani (It./Quick-Step) 4:48:12, 2. Nizzolo (It./Trek-Segafredo), 3. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 4. Bouhanni (Fr./Cofidis), 5. Consonni (It./SAE Team Emirates), 6. Van Poppel (Niz./LottoNL-Jumbo), 7. Mörköv (Dán./Quick-Step), 8. Trentin (It./Mitchelton-Scott), 9. Gibbons (JAR/Dimension Data), 10. Van Asbroeck (Belg./EF-Drapac Cannondale) všichni stejný čas, ...136. Hirt (Astana) -4:09.

Průběžné pořadí: 1. Kwiatkowski (Pol./Sky) 9:10:52, 2. Valverde (Šp./Movistar) -14, 3. Kelderman (Niz./Sunweb) -25, 4. De Plus (Belg./Quick-Step) -28, 5. I. Izagirre (Šp./Bahrajn-Merida), 6. Felline (It./Trek-Segafredo) oba -30, 7. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -32, 8. Gallopin (Fr./AG2R La Mondiale), 9. Quintana (Kol./Movistar) oba -33, 10. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -35, ...146. Hirt -16:37.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články