Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Češky začaly Zlatou evropskou ligu jasným triumfem. Muži vyhráli napínavý thriller proti Finům

České volejbalistky vstoupily duelem se Slovenskem do Zlaté evropské ligy. Češky zápasu dominovaly a vyhrály 3:1 na sety. Muži zvládli v pěti setech napínavý souboj s Finy.

Je nám líto, video expirovalo.
Češky ve Zlaté evropské lize jasně porazily Slovensko

České volejbalistky porazily ve Zlíně Slovensko 3:1 po setech 25:16, 22:25, 25:20 a 25:11. Lídrem týmu byla se 23 body smečařka Michaela Mlejnková. Ve skupině B jsou ještě Rumunky, které domácí utkání se Slovenskem prohrály. Češky se s nimi v repríze loňského semifinále utkají v sobotu v Ostravě.

V základní sestavě omlazeného českého týmu po boku kapitánky Mlejnkové nastoupily další účastnice loňského MS Kateřina Valková, Gabriela Orvošová, Ela Koulisiani, Magdaléna Jehlářová a na liberu Daniela Digrinová. Doplnila je dvacetiletá smečařka Magdaléna Bukovská, která v minulém ročníku Evropské ligy nastupovala jen sporadicky.

Češky, které v Evropské lize obhajují stříbro, od začátku potvrzovaly roli favoritek. Dařilo se jim na přihrávce, takže Valková mohla často využívat v útoku středové hráčky. Celkem měly domácí hráčky v úvodní sadě třiašedesátiprocentní úspěšnost v útoku.

Ve druhém setu se ale začala karta obracet. Slovenky vyhledávaly servisem Bukovskou, jež pod tlakem nebyla na přihrávce tak přesná. Češky tak útočily do srovnané slovenské obrany, která se postupně rozehrála k výbornému výkonu. Slovenky vedly už 22:17. Domácí sice sérii při servisu Bukovské vyrovnaly na 22:22, ale další poslední tři míče patřily znovu Slovenkám.

"První set jsme měli skvěle rozehraný, ale ve druhém jsme trochu ztratili koncentraci. Ale to je důvod, proč chceme hrát tyto zápasy, které by mohly ukázat naše slabiny, abychom se zlepšili," uvedl v tiskové zprávě trenér Jannis Athanasopulos.

Ve třetí sadě Češky znovu zpřesnily přihrávku a prosazovaly se v útoku, i když proti houževnatým Slovenkám často skládaly míče až na několikátý pokus. Pětibodovou sérií utekly na 13:10 a náskok postupně navýšily až na pět bodů. Trpělivou hrou podpořenou kvalitním servisem a dobrými bloky bez problémů dotáhly set do vítězného konce.

Odpor slovenských volejbalistek domácí definitivně zlomily osmibodovou sérií ve čtvrté sadě, kdy odskočily na 12:5. Pak se jim začalo dařit prakticky všechno. Na hřiště se díky tomu mohly dostat i poslední dvě české náhradnice, které předtím nedostaly příležitost.

Za stavu 16:7 poslal kouč do hry druhé libero Lucii Kolářovou, sestru gólmana pražské Slavie Ondřeje Koláře. Za stavu 21:10 se dostala na palubovku i teprve sedmnáctiletá smečařka Joséfina Smolková. Té dala Valková důvěru při mečbolu a Smolková útokem ukončila zápas.

Federální derby tak stejně jako v obou utkáních základní skupiny v minulé sezoně Evropské ligy skončilo 3:1 pro český tým. Ten průběžně vede skupinu B. "Těšíme se na zápas v Ostravě a doufám, že nás přijde podpořit hodně fanoušků. Byli jsme velmi silní na servisu a na ztrátě, ale musíme zapracovat na spoustě věcí, abychom naši hru ještě zlepšili," řekl řecký kouč.

Volejbalisté vyhráli až v tie-breaku pátého setu

Čeští volejbalisté po sobotní výhře nad Slovenskem uspěli i ve druhém zápase letošní zlaté Evropské ligy. V duelu s Finskem se oklepali po nepovedeném prvním setu a nakonec zvítězili 3:2, rozhodující tie-break vyhráli 16:14. Po dvou kolech zůstali ve skupině C jediným neporaženým týmem a s pěti body jim patří průběžná první příčka.

Trenér Jiří Novák obměnil sestavu. Na nahrávce místo Jakuba Janoucha začal Luboš Bartůněk a od začátku nastoupil na bloku kapitán Adam Zajíček. V prvním setu se čeští volejbalisté proti vysokým Seveřanům vůbec nedokázali prosadit. Od začátku ztráceli, nakonec měli v této pasáži jen třicetiprocentní úspěšnost útoku a prohráli ji 16:25.

Ve druhé sadě ale přitlačili na servisu, cestu finskou obranou našli vedle univerzála Marka Šotoly také smečaři Lukáš Vašina a Martin Licek a karta se obrátila. Češi si zhruba v polovině setu vypracovali tříbodový náskok, který kontrolovali a zvítězili 25:22. Podobně se jim vedlo i ve třetím dějství. Nadějné vedení 23:18 se sice smrsklo na 23:22, ale sadu na konečných 25:23 uzavřel druhý univerzál Patrik Indra, který pravidelně přicházel na palubovku na část setu v rámci taktického střídání společně s Janouchem.

Čtvrtý set ale znovu patřil finským blokařům. Více než dvoumetrový Severi Savonsalmi byl se šestnácti body nejproduktivnějším hráčem hostů, jedenáctkrát bodoval útokem. Český tým prohrával 15:18, a ačkoliv pak s přispěním finských zaváhání vyrovnal na 22:22, tři body si nezajistil. Za stavu 23:23 zkazil Indra servis a Finové první setbol proměnili.

Rozhodoval tak tie-break. Jeho úvod patřil Seveřanům, ale strany se měnily za stavu 8:7 pro Česko. Klíčový dvoubodový náskok 13:11 získali Češi po kvalitním Lickově servisu, který Finové vrátili jen zadarmo a následný útok na bod proměnil Šotola, s dvaceti body lídr českého týmu. Finové sice další skvělou obranou srovnali na 13:13, ale pak dvakrát vybojoval Vašina mečbol. Při prvním zkazil Zajíček podání, ale druhý proměnil Bartůněk, který zaznamenal přímý bod ze servisu.

Česko – Slovensko 3:1 (16, -22, 20, 11)

Rozhodčí: Vinalijev (Bulh.), Marschner (ČR). Čas: 105 min. Diváci: 1200.

Sestava a body Česka: Bukovská 13, Koulisiani 7, Orvošová 17, Mlejnková 23, Jehlářová 15, Valková 4, libero Digrinová/Kolářová – Pelikánová, Brancuská 2, Jedličková 3, Kalhousová, Pavlová, J. Smolková 1. Trenér: Athanasopulos.

Nejvíce bodů Slovenska: Šepeľová 14, Fričová 13, Abrhámová 10.

Evropská liga volejbalistů ve Zlíně:

Skupina C – 2. kolo:

Česko – Finsko 3:2 (-16, 22, 23, -23, 14)

Rozhodčí: Boulangerová (Belg.), Buchar (ČR). Čas: 134 min. Diváci: 1350.

Sestava a body Česka: Licek 13, Zajíček 6, Šotola 20, Vašina 16, Polák 1, Bartůněk 2, libero Pfeffer – Indra 9, Janouch, Špulák 2, Klajmon 3. Trenér: Novák.

Nejvíce bodů Finska: Savonsalmi 16, Suihkonen a Jokela po 15, Ronkainen 12.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články