Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Češky překvapivě podlehly Rumunkám, volejbalisté otočili proti Estonsku

V Ostravě vyvrcholila skupinová část Zlaté Evropské ligy žen. České volejbalistky se o postup do semifinále utkaly s Rumunskem, kterému překvapivě podlehly 1:3 na sety. Rumunky předvedly perfektní ofenzivu, na kterou Češky marně hledaly odpověď. Vzepětí ve druhé sadě nestačilo a prohrál 17:25, 25:15 a dvakrát 18:25. Ve večerním utkání se utkala mužská reprezentace s Estonskem. Po ztraceném úvodním setu se však českým volejbalistům podařilo vývoj otočit do vítězného konce 3:1 na sety a upevnili si tak vedení v tabulce.

Další dokonaný obrat

Stejně jako v předchozích zápasech ve Zlíně proti Slovensku (3:1) a Finsku (3:2) i tentokrát svěřenci Jiřího Nováka prohráli první set, ale nakonec slavili výhru 23:25, 25:16, 25:16 a 25:22.

"Zase mě strašně naštval vstup do zápasu, kdy nerespektujeme soupeře, protože největší respekt je, když člověk hraje naplno. Pak jsme zapnuli a bylo to vidět. Možná jsme si mysleli, že to půjde snadno, ale nepůjde. Každopádně výsledek splnil očekávání a jsme rádi za vítězství," uvedl trenér Novák.

Shodně o 13 českých bodů se postarali Martin Licek a Lukáš Vašina, osm bodů zapsal střídající devatenáctiletý Jiří Benda. "První set je tak trochu naše klasika, kdy se nám nedaří rozjet a chytit začátek. Dnes jsme to chtěli změnit, bohužel se to nepovedlo, takže se musíme soustředit na další zápas. Snad se to povede tam. Snažil jsem se udělat pro tým maximum a jsem moc rád, že to vyšlo," dodal reprezentační nováček, jenž měl úspěšnost 83 procent v útoku.

V první polovině soutěže český tým ztratil jediný bod a vede neúplnou tabulku se čtyřbodovým náskokem před Finy, které v neděli čeká domácí duel se Slováky. Odvetnou část, kterou Češi kompletně odehrají v halách soupeřů, zahájí reprezentace příští sobotu duelem v Tartu, o čtyři dny později se představí v Tampere a 17. června zakončí základní skupinu zápasem v Nitře.

Češky podlehly Rumunsku

Po polovině bojů v základní skupině B mají všechny tři týmy shodnou bilanci poté, co všechny tři zápasy skončily výsledkem 3:1. Český výběr se udržel v čele tabulky díky nejlepšímu poměru celkově dosažených bodů před Rumunskem a Slovenskem. Zbylé zápasy čekají českou reprezentaci ve čtvrtek v Pitešti a 14. června v Nitře.

První set Češky ztratily poté, co od stavu 13:14 umožnily soupeři šestibodovou šňůru a už nepomohlo ani zamíchání sestavou. Druhou sadu zahájil domácí tým čtyřmi body v řadě a od té doby držel Rumunky na distanc. Na hladké vyrovnání ale Češky nenavázaly a ve zbytku utkání už ani jednou nevedly. Další dějství mělo obdobný průběh jako to druhé, počáteční ztrátu Athanasopulosův výběr ještě srovnal, ale na svoji stranu skóre nepřeklopil a vzápětí pustil protivníka znovu do trháku. Také úvod čtvrtého setu patřil Rumunkám a český celek opět jen dotahoval.

"Dnes nám soupeř ukázal hodně slabin. Kromě druhého setu, který byl z naší strany skvělý, jsme nedokázali předvést svoji hru. Špatně jsme přihrávali a oni byli velmi dobří v obraně na bloku," řekl trenér Athanasopulos.

"Rumunky musely asi po prohraném zápase na Slovensku dostat sodu a dnes předvedly daleko lepší výkon. My jsme se nedokázaly popasovat s jejich výborným servisem ani následně ubránit klíčové hráčky," konstatovala nahrávačka Kateřina Valková. "Musíme si z toho vzít všechny dobré věci, podíváme se na video, poučíme se a nic není ztraceno. Ve skupině začínáme zase od nuly. Musíme na to od pondělka znovu vlítnout a vzít si to zpátky v Rumunsku," dodala.

V Ostravě byla jasně nejlepší domácí hráčkou Gabriela Orvošová, autorka 19 bodů, v týmu soupeře zaznamenala o jeden víc Adelina Budaiová-Ungureanuová.

Evropská liga volejbalistů a volejbalistek v Ostravě:

Skupina B:
Česko - Rumunsko 1:3 (-17, 15, -18, -18)
Rozhodčí: Dobrev (Bulh.), Hladišová (ČR). Čas: 1:45 hod. Diváci: 1050.
Sestava body Česka: Jedličková 6, Orvošová 19, Mlejnková 6, Jehlářová 8, Valková 2, Bukovská 10, libero Kolářová/Digrinová - Pavlová, Pelikánová, Smolková, Kalhousová 2, Brancuská 3, Koulisani.
Nejvíce bodů Rumunska: Budaiová-Ungureanuová 20, Innehová a Mateiová po 15.

Skupina C - 2. kolo:

Česko - Estonsko 3:1 (-23, 16, 16, 22)
Rozhodčí: Ewald (Něm.), Grabovský (ČR). Čas: 109 min. Diváci: 1200.
Sestava a body Česka: Licek 13, Klajmon 7, Indra 17, Vašina 13, Zajíček 6, Janouch 3, libero Pfeffer - Benda 8, Bartůněk, Šotola 1, Čech. Trenér: Novák.
Nejvíce bodů Estonska: Kordas 14, Saaremaa 13.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články