Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Jihostroj do čtvrtfinále LM neprošel, favorité z Trentina zvítězili 3:2

Trentino sice trápili, nakonec však prohráli. Volejbalisté Českých Budějovic se rozloučili s Ligou mistrů domácí porážkou 2:3 s Trentinem. Přitom vedli už 2:0.

Valerij Todua z Českých Budějovic se koncentruje na podání
zdroj: ČTK autor: Skřivánek Petr

Jihostroj v posledním kole skupiny A ještě hrál o postup do čtvrtfinále, italského favorita ale dokázal zaskočit jen na začátku utkání a stejně jako v prosincovém prvním zápase mu podlehl. Dvacetiletý domácí univerzál Marek Šotola se zaskvěl 22 body, ve vítězném mužstvu si srbský mistr Evropy Srečko Lisinac připsal ještě o bod víc.

Trenér domácího celku René Dvořák označil výkon svých svěřenců za výborný. "I v setech, které jsme prohráli, jsme předváděli velmi dobrý výkon, jen jsme trochu ubrali na servisu. Takový tým, jako je Trento, nic neřeší, jede za každého stavu dál. Byla to hrozně těžká skupina, popasovali jsme se s ní se ctí a dokázali hrát s každým soupeřem," uvedl.

Už jistým postupujícím ze skupiny do čtvrtfinále je neporažený italský obhájce trofeje Civitanova, které Jihočeši v obou vzájemných duelech vzali set. Poslední Fenerbahce dokázali dvakrát zdolat, dvě výhry v elitní soutěži vybojovali po sedmi letech.

Proti Trentinu začal Jihostroj velmi odvážně: smršť účinných podání a přesných bloků mu vynesla vedení 13:4 a posléze po autu Lucy Vettoriho také zisk úvodní sady. Šotola si v ní připsal sedm bodů, z toho tři esa, Valerij Todua se blýskl čtyřmi bloky.

Přesné nahrávky Miguela de Ama byly pro domácí tým důležitou zbraní i v druhé sadě. Trentino snížilo sedmibodovou ztrátu až v závěru, čtvrtý setbol už ale neodvrátilo.

Naději na hladkou výhru a druhé místo v tabulce sebral Jihočechům nepovedený závěr třetího setu, kdy nedokázali čelit italskému servisu. "Možná jsme se malinko zalekli obrovského úspěchu, i tak jsme hráli dobře. Trentino je strašně silný soupeř, škoda nepřesností ve třetím setu," prohlásil libero Martin Kryštof.

Pětinásobný klubový mistr světa pak už na dvorci vládl: zkušeně dovedl zápas do tie-breaku a i v něm byl od počátku bodově napřed. Rozhodující zkrácenou sadu vyhráli hosté 15:11.

Dvoubodové vítězství nakonec Trentinu k postupu do čtvrtfinále stačilo. "Byla tu báječná atmosféra. Utkání bylo náročné, jsem rád, že jsme jeho průběh otočili a vyhráli. Myslím, že jsme hráli dobře, ale domácí podali také velmi dobrý výkon," řekl Lisinac.

České Budějovice - Trentino 2:3 (21, 22, -15, -22, -11)

Rozhodčí: Özbarová (Tur.), Guillet (Fr.). Čas: 133 min. Diváci: 2500.

Sestava a body Č. Budějovic: De Amo 3, Michálek 12, Mach 8, Šotola 22, Zmrhal 10, Todua 10, libero Kryštof - Křesťan, Ondrovič 1, Mečkarov, Fila 1. Trenér: Dvořák.

Nejvíce bodů Trentina: Lisinac 23, Russell 19, Čebulj 10.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články