Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Českým volejbalistkám se po prohře s Argentinou vzdálil postup

Volejbalistky v klíčovém duelu o postup ze skupiny na mistrovství světa nestačily na Argentinu. Jihoameričankám podlehly 1:3 po setech 20:25, 25:20 a dvakrát 22:25, za soupeřem zaostávaly zejména v produktivitě útoku. Ve skupině D se Češky propadly za Argentinu na nepostupové páté místo. 

Třetí české vystoupení na světovém šampionátu bylo podle očekávání vyrovnanější než první dva duely proti favorizovaným Brazilkám a Japonkám.

Vstup do zápasu českým volejbalistkám vyšel lépe a vypracovaly si několikabodový náskok, ale od stavu 11:8 doplatily na nedůraznost a Argentinky šestibodovou sérií otočily skóre. Náskok už si do konce setu pohlídaly.

Druhá sada měla podobný průběh. Češky vedly 6:3 a pak prohrávaly 10:13. Pak se ale v útoku chytila univerzálka Gabriela Orvošová, která byla nakonec s devatenácti body nejproduktivnější hráčkou zápasu.

České volejbalistky druhý set otočily a vyrovnaly stav utkání. Třetí sada dospěla do těsné koncovky. Při posledních dvou míčích ale přišly dvě české chyby, nejdříve Michaela Mlejnková dostala eso z podání a vzápětí druhá smečařka Andrea Kossányiová poslala útok za základní čáru.

Ve čtvrté sadě už tahaly české volejbalistky většinou za kratší konec. Několikrát se na Argentinky dotáhly, ale při svém podání nedokázaly udělat delší sérii. V koncovce udělaly několik chyb, které poslaly soupeřky do vedení 24:20. Argentinky pak proměnily třetí mečbol.

"Myslím si, že jsme tam nechaly všechno, ale bohužel to na konci nestačilo. Nedokázaly jsme ubránit jejich smečařky z hlavního kůlu a pak jsme měly i my problém složit napoprvé balon. Složily jsme ho až na třetí nebo čtvrtý pokus," zhodnotila zápas v nahrávce pro média Mlejnková.

Ke smečařkám Paule Yamile Nizetichové a Daniele Bulaichové se v argentinském dresu přidávaly univerzálka Erika Mercadová a blokařka Candelaria Lucia Herreraová. Trenér Athanasopulos litoval, že jeho svěřenkyně neplnily v obraně taktické pokyny.

"Měly zavírat lajnu. Řekli jsme to hráčkám, ale nedokázaly to provést. Byl to velký problém, protože z této pozice hodně bodovaly. Musíme tohle brát jako lekci. Na téhle úrovni, jako je mistrovství světa, soupeř najde naše slabiny a snaží se je využít," uvedl.

V dalším zápase se Češky utkají v pátek se silnými Číňankami. Na první výhru na turnaji by měly útočit především v sobotním zápase proti Kolumbii.

K reálné šanci na postup by potřebovaly neúspěch Argentinek v dalších zápasech včetně toho s Kolumbií, která je zatím ve skupině poslední.

"Možná Kolumbie dokáže porazit Argentinu a budeme znovu ve hře," doufal kouč českého týmu. Argentina se s Kolumbií utká v pátek.

Výsledky mistrovství světa volejbalistek:

Argentina - Česko 3:1 (20, -20, 22, 22)
Rozhodčí: Simonovic (Švýc.), Simičová (Srb.).

Argentina: Farriolová 8, Mercadová 16, Nizetichová 16, Herreraová 18, Mayerová 1, Bulaichová 16, libero Rizzová/Pelozová - Sosaová, Salinasová. Trenér: Ferraro.

Česko: Kossányiová 16, Koulisiani 7, Orvošová 19, Mlejnková 15, Šimáňová 4, Valková 3, libero Digrinová - Hodanová 2, Bajusz, Kojdová. Trenér: Athanasopulos.

Skupina A (Arnhem): Nizozemsko - Portoriko 3:1 (-23, 20, 16, 15).

Skupina B (Gdaňsk): Thajsko - Chorvatsko 3:0 (18, 13, 21), Turecko - Dominikánská republika 3:2 (-21, 21, 18, -16, 13).

Skupina D (Arnhem): Čína - Japonsko 3:0 (26, 17, 27), Brazílie - Kolumbie 3:0 (14, 12, 20).

Hlavní zprávy

Nejčtenější články