Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Začíná MS volejbalistek také s českým týmem. Ve hře je postup ze skupiny i olympijská kvalifikace

V Nizozemsku a Polsku začíná mistrovství světa volejbalistek. Po dvanácti letech je u toho i český tým, který se kvalifikoval díky postavení ve světovém žebříčku. Svěřenkyně řeckého kouče Jannise Athanasopulose zahájí šampionát v sobotu v Arnhemu duelem proti favorizovaným Brazilkám a nemají co ztratit. Přímé přenosy nabídne ČT sport a širokou paletu také ČT sport Plus. Od 17:50 sledujte duel Polsko - Chorvatsko, od 19:50 Nizozemsko - Keňa.

Proti stříbrným olympijským medailistkám z loňských Her v Tokiu mohou jen překvapit. "Bude to pro nás těžké, ale bude to těžké i pro ně. Ony musejí vyhrát. My nemusíme. Když budeme hrát uvolněně a budeme agresivní při servisu, vždycky je šance," uvedl kouč českých volejbalistek před odletem do Nizozemska.

Češky v Arnhemu narazí vedle Brazílie ještě na další dva týmy ze světové špičky Japonsko a Čínu. Cesta k postupu ze skupiny D by mohla vést přes Argentinu a Kolumbii, což by měly být papírově vyrovnané týmy.

"Před několika lety jsme si ve světovkách dokázaly, že s nimi můžeme hrát a můžeme vyhrávat. Nepotkáváme je ale zase tolik, takže nevíme, jak ten tým vypadá. Máme nějaká videa, musíme plnit naši taktiku, soustředit se na náš volejbal. Snad to klapne," doufala kapitánka Andrea Kossányiová. Do další fáze se dostanou čtyři týmy z každé ze čtyř šestičlenných skupin.

Je nám líto, video expirovalo.
Volejbalistky už trénovaly v Arnhemu

Bitva o každý bod

I dílčí úspěchy jsou pro budoucnost důležité. "I když se nám podaří uhrát jeden nebo dva sety v jednom zápase, tak se to počítá do světového žebříčku. Každý bod a každý set, který získáme, je velmi důležitý. Týmy do 24. místa ve světovém žebříčku se dostanou do olympijské kvalifikace. Teď jsme devatenáctí," řekl Athanasopulos.

Ve dvou osmifinálových skupinách se týmům započítají výsledky z první fáze turnaje, takže všechny celky odehrají po čtyřech zápasech proti týmům, s nimiž dosud nehrály. Nejlepší čtyři z každé skupiny postoupí do čtvrtfinále, odkud už se bude postupovat vyřazovacím způsobem. Čtvrtfinále a semifinále se bude hrát v Apeldoornu a Gliwicích, finále a utkání o třetí místo bude hostit 15. října Arnhem.

Titul obhajují Srbky, které před čtyřmi lety porazily ve finále Italky. Ty letos vyhrály Ligu národů. Jako úřadující olympijské šampionky do Evropy přiletěly volejbalistky Spojených států amerických.

Na světovém šampionátu budou chybět ruské volejbalistky, které byly vyloučeny kvůli únorové invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články