Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Z náhradníků až k titulu mistrů Evropy, Lotyši slaví senzaci

Devětatřicetiletý Martins Plavinš s o dvacet let mladším parťákem Kristiansem Fokerotsem nečekaně ovládli mistrovství Evropy v plážovém volejbale. Lotyšská dvojice prvně v semifinále porazila domácí bronzové medailisty Stevena van de Valdeho a Mattewa Immerse, poté zdolali i německé favority a stříbrné olympioniky z Paříže Nilse Ehlerse a Clemense Wicklera. Vítězné duo přitom ještě před turnajem figurovalo na listině náhradníků.

Radost lotyšského páru na ME v plážovém volejbale
zdroj: CEV EuroBeachVolley

Favorité sice dobře začali, vyhráli první set 21:17, ale pak už dominovali Lotyši. Plavinš, jenž už v roce 2010 získal na ME v Berlíně bronz s Janisem Šmedinšem, čaroval v poli a Fokerost podobně na síti. Další sety vybojovali v poměru 22:20 a 15:5. Plavinš před 12 lety skončil rovněž třetí se Šmedinšem na olympijském turnaji v Londýně.

"V pátek nám zavolali, rychle jsme koupili letenky a v pondělí byli tady připravení trénovat," popsal nečekaný start zkušenější z dvojce Plavinš. Do soutěže se totiž dostali až po odhlášení elitních párů po olympijských hrách v Paříži.

Pod Eiffelovkou startovali i jejich fináloví soupeři. Ehlers s Wicklerem se však museli spokojit se stříbrem, stejně jako před osmi dny v olympijském finále proti hvězdným Švédům Davidu Ahmanovi s Jonatanem Hellvigem.

Ti na evropském šampionátu v Nizozemsku chyběli, stejně jako nemocní Ondřej Perušič a David Schweiner, vicemistři Evropy z předloňska. Jakub Šépka s Jiřím Sedlákem i Barbora Hermannová a Marie-Sára Štochlová vypadli ve čtvrtfinále a dělí se o páté místo.

Bronzovou medaili uhájil v Haagu domácí pár číslo jedna Steven van de Valde a Matthew Immers, kteří zdolali Italy Samuela Cottafava a Paola Nicolaie 2:1 na sety.

Mistrovství Evropy v plážovém volejbalu v Haagu:

Finále: Plavinš, Fokerots (25-Lot.) – Ehlers, Wickler (3-Něm.) 2:1 (-17, 20, 5),

o 3. místo: Van de Velde, Immers (4-Niz.) – Cottafava, Nicolai (7-It.) 2:1 (17, -17,14).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články