Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Volejbalové reprezentace už vědí, s kým se střetnou ve skupině na mistrovství Evropy

Volejbalové reprezentace už znají soupeře, na které narazí příští rok v základní skupině mistrovství Evropy. Volejbalistky se utkají v Düsseldorfu s týmem pořádající země Německem i Ázerbájdžánem, Tureckem, Švédskem a Řeckem. Čeští volejbalisté se utkají ve Skopje s domácí Severní Makedonií, Černou Horou, Polskem, Nizozemskem a Dánskem. Rozhodl o tom dnešní los v Neapoli. Šampionát žen budou od 15. srpna do 3. září pořádat také Belgie, Itálie a Estonsko.

České volejbalistky na finálový turnaj pro 24 zemí postoupily hladce z letošní kvalifikace. Na minulém šampionátu loni vypadly v osmifinále s Tureckem, které pak získalo bronz. Se čtvrtfinalistou nedávného ME se utkají i tentokrát. Ze šestičlenné skupiny postoupí nejlepší čtyři týmy do osmifinále, odkud se pokračuje vyřazovacím způsobem.

"Je to velmi zajímavá skupina se samými silnými týmy. Samozřejmě musíme počkat, jak budou vypadat soupisky za rok v létě, abychom měli přesnější představu. Těšíme se na tento evropský šampionát a budeme tvrdě pracovat, abychom byli v co nejlepší formě a bojovali o každý zápas. Naším prvním cílem je postoupit ze základní skupiny," uvedl ve vyjádření pro ČTK trenér českých reprezentantek Jannis Athanasopulos.

Mužskou reprezentaci čekají ve skupině C i vicemistři světa Poláci. Šampionát se uskuteční od 28. srpna do 16. září a svěřenci Jiřího Nováka na něm budou obhajovat čtvrtfinále z loňského ME, které spolupořádala Ostrava. Tehdy v osmifinále vyřadili olympijské vítěze Francouze. Vedle Severní Makedonie uspořádají šampionát Itálie, Bulharsko a Izrael.

Pro příští šampionát je hlavním cílem českých volejbalistů postup ze skupiny. "Řekl bych, že ta skupina je taková trošku neznámá. Samozřejmě Poláci a Holanďani jsou podle posledních výsledků asi trochu favorité. Podle mě bude nebezpečný domácí tým. I my jsme na domácím mistrovství Evropy dokázali, že ten tým se před vlastními diváky vždycky vyburcuje k výborným výkonům. Černohorce jsme si osahali v Ostravě a nebylo to nic snadného. S Dánskem moc zkušeností nemáme. Budeme muset počkat na finální nominace a sehnat dostatek materiálů, abychom se na ty soupeře připravili," uvedl reprezentační kouč Novák.

I systém je pro oba šampionátý stejný. Z každé ze čtyř šestičlenných skupin postoupí nejlepší čtyři týmy do osmifinále, odkud se bude pokračovat vyřazovacím způsobem. Tituly v obou kategoriích obhajuje Itálie.

Los ME volejbalistů 2023:

Skupina A (Řím, Perugia, Ancona, Bari, Boloňa): Itálie, Švýcarsko, Srbsko, Německo, Belgie, Estonsko.

Skupina B (Varna): Bulharsko, Finsko, Slovinsko, Ukrajina, Chorvatsko, Španělsko.

Skupina C (Skopje): Severní Makedonie, Černá Hora, Polsko, Nizozemsko, Česko, Dánsko

Skupina D (Tel Aviv): Izrael, Rumunsko, Francie, Turecko, Portugalsko, Řecko.

Los ME volejbalistek 2023:

Skupina A (Gent, Brusel): Belgie, Slovinsko, Srbsko, Polsko, Ukrajina, Maďarsko.

Skupina B (Verona, Monza, Turín, Florencie): Itálie, Rumunsko, Bulharsko, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Švýcarsko.

Skupina C (Düsseldorf): Německo, Ázerbájdžán, Turecko, Česko, Švédsko, Řecko.

Skupina D (Tallinn): Estonsko, Finsko, Nizozemsko, Francie, Slovensko, Španělsko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články