Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Volejbalistům se vstup do evropského šampionátu nevydařil. Ve čtyřech setech padli s Ukrajinou

Mistrovství světa basketbalistů spěje ke svému konci, mistrovství Evropy volejbalistů odstartovalo. Česká reprezentace začala turnaj porážkou 1:3 s Ukrajinou po setech 21:25, 19:25, 25:19 a 22:25. Druhý zápas sehraje v neděli s Estonskem. Přímý přenos sledujte od 18:55 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Utkání Česko - Ukrajina
zdroj: imago sportfotodienst autor: JAKUB PIASECKI / CYFRASPORT

Od začátku prvního setu Češi zaostávali. Kazili podání, v útoku se trápili a až do konce marně dotahovali náskok soupeře. Druhá sada sice začala nadějně a vedli 7:4 - ještě při Hadravově servisu se jim povedla tříbodová šňůra, ale víc radosti nezažili. Ukrajinci, útočící často úspěšně středem, si rychle vzali vedení zpět. V koncovce se Češi trápili, univerzála Hadravu dvakrát zastavil blok a po dalších chybách ztratili i druhou sadu.

Trenér Nekola proto reagoval rošádou v  sestavě. Na nahrávce místo Janoucha začal Pavel Bartoš a na blok přišel Sedláček místo Patočky. Bartoš český útok, ve kterém se dařilo smečaři Džavoronokovi, rozhýbal. Na podání úřadoval Galabov, při jehož servisu volejbalisté odskočili na 8:4 a třetí sadu ovládli.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr utkání Česko - Ukrajina

Vyrovnaný čtvrtý set pak rozhodl lepší servis Ukrajinců. Po dvou esech Plotnyckého za sebou vyhrávali 22:19 a při mečbolu ukončil zápas přímým bodem z podání neudržitelný univerzál Vijeckyj, který celkově nasázel 23 bodů a byl nejlepším hráčem utkání.

"Rozhodl servis a přihrávka, jednoznačně. V prvních dvou setech jsme byli neustále pod tlakem a neměli dobře přihráno. Ve třetím jsme to oživili a čtvrtý rozhodlo zase podání," hodnotil trenér Michal Nekola.

Nedělní měření sil s Estonskem tak bude vzhledem k dalšímu vývoji turnaje hodně důležité. "Může být rozhodující, jestli šance na postup bude, nebo ne," dodal Nekola.

"Ve čtvrtém setu dali o tři čtyři esa více než my. V útoku jsme až tak špatní nebyli, ale jakmile nás zatlačili servisem, tak jsme neměli šanci. Možná je to dané tím, že to byl první zápas a byli jsme trošku ustrašení," uvažoval nahrávač Bartoš. 

Polsko začalo turnaj očekávanou výhrou nad Estonskem, ale ztratilo set. Belgický kouč Vital Heynen pojal úvodní zápas jako zahřívací, nenasadil nejsilnější sestavu a nechal rozehrát všechny své svěřence. "Čekal jsem, že to nebude 3:0, protože nejsme ve správném rytmu. Chtěl jsem dát šanci všem," vysvětlil taktiku kouč mistrů světa. Domácí Nizozemci naopak jasně přehráli Černou Horu.

Mistrovství Evropy volejbalistů - skupina D (Rotterdam):

ČR - Ukrajina 1:3 (-21, -19, 19, -22)
Rozhodčí: Pop (Rum.), Vuduris (Řec.). Čas: 112 min. Diváci: 300.

Sestava a body ČR: D. Džavoronok 15, Patočka 1, J. Hadrava 16, Galabov 9, Zajíček 5, Janouch 1, libero Moník - Sobotka, P. Bartoš, Finger, libero Kunc, A. Bartoš, Sedláček 6. Trenér: Nekola.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články