Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Volejbalistky začaly kvalifikaci mistrovství světa výhrou nad Slovenskem

Varšava - České volejbalistky začaly kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2018 vítězstvím. Svěřenkyně trenéra Zdeňka Pommera porazily v úvodním duelu skupiny B ve Varšavě za 103 minut Slovensko 3:1 po setech 18:25, 25:15, 25:17 a 25:16. Ve středu se český výběr utká s favorizovaným Srbskem.

Aneta Havlíčková
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Úvodní set ovládly nečekaně Slovenky, které diktovaly tempo od úvodních míčů. Do tlaku se dostávaly tvrdým podáním i přesnější útočnou hrou. Slovenky si vypracovaly do koncovky osmibodový náskok (21:13), který snadno proměnily v zisk první sady.

"Začátek zápasu byl nervózní. Chvilku nám trvalo, než jsme si zvykly na halu a dostaly se do naší hry," uvedla kapitánka českého týmu Aneta Havlíčková.

I když trenér Pommer s výjimkou několika krátkých střídání stále spoléhal na stejnou základní sestavu, vývoj zápasu se od druhého dějství zcela otočil. Jeho svěřenkyně převzaly aktivitu, přitvrdily na servisu i v útoku a úspěšně bránily na síti i v poli.

Slovenky nedokázaly zastavit narůstající rozdíl ve skóre. Ve druhém setu uhrály pouze patnáct míčů a podobný scénář měly i třetí a čtvrtá sada. Hlavními oporami českého týmu byly Michaela Mlejnková s 20 body a Aneta Havlíčková se čtrnácti.

"Přitvrdily jsme na servisu a to byl důležitý krok k vítězství. Jsem spokojená, jak jsme to zvládly, protože první zápasy bývají těžké. Myslím si, že jsme se s tím dobře porvaly," řekla Havlíčková.

"První zápasy na turnaji bývají nervózní. Měli jsme vlažnější vstup do prvního setu, kdy jsme špatně servírovali a soupeř nás svým riskem přehrál. Od druhého setu jsme hráli koncentrovaně a agresivně," řekl trenér Pommer.

"Přehráli jsme soupeře ve všech herních činnostech. Do turnaje jsme výborně vstoupili. Věřím, že proti favoritkám ze Srbska budeme hrát odvážně. Chtěl bych holkám poděkovat, že dnes podržely soupeře ve třech setech dole," dodal.

Dalšími soupeři českých volejbalistek budou po Srbsku postupně Island, domácí Polsko a Kypr. Vítězové skupin postoupí přímo na MS, celky z druhých míst půjdou do červencové baráže. Světový šampionát se uskuteční příští rok na přelomu září a října v Japonsku.

Česko - Slovensko 3:1 (-18, 15, 17, 16)

Rozhodčí: Goren (Izr.), Ujháziová (Maď.). Čas: 103 min. Diváci: 50.

Sestava a body Česka: Vincourová 11, Bednářová 6, Purchartová 3, Havlíčková 14, Mlejnková 20, Strušková 11, libero Kovářová - Kohoutová 1, Smutná, Toufarová 1, Nachmilnerová. Trenér: Pommer.

Nejvíce bodů Slovenska: Drobňáková 12, Pištěláková 12, Herelová 11.

Další zápasy:  Srbsko - Island 3:0 (13, 15, 9), Polsko - Kypr 3:0 (14, 17, 15). 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články