Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Volejbalistky vstoupily do Evropské ligy výhrou nad Chorvatkami, Češi si poradili s Estonskem

České volejbalistky vstoupily úspěšně do Evropské ligy. Vítězky soutěže z roku 2019 vyhrály v Chorvatsku hladce 3:0 po setech 25:21, 25:16 a 25:15. Nejproduktivnější hráčkou byla se šestnácti body univerzálka Gabriela Orvošová. Reprezentace mužů v prvním zápase Evropské ligy porazila Estonsko 3:1 po setech 25:18, 25:27, 25:18 a 25:22. Po dnešní výhře na soupeřově hřišti ji v dalším zápase čeká v sobotu v Kutné Hoře tým Belgie.

Je nám líto, video expirovalo.
České volejbalistky na úvod Evropské ligy jasně přehrály Chorvatsko

Řecký trenér Jannis Athanasopulos do výběru pro Evropskou ligu zařadil i mladé volejbalistky, ale dnes nastoupily především ostřílené reprezentantky v čele s kapitánkou Michaelou Mlejnkovou a nahrávačkou Kateřinou Valkovou.

Jedinou novou tváří byla prostějovská smečařka Klára Faltínová. Domácí volejbalistky dokázaly Češkám vzdorovat jen v úvodním setu, kdy prakticky smazaly pětibodové manko a za stavu 15:16 ze svého pohledu se přiblížily na rozdíl jediného bodu. Koncovka ale patřila českému týmu i díky esu střídající Denisy Pavlíkové.

Další dvě sady vypadaly jako přes kopírák. České volejbalistky předčily své soupeřky prakticky ve všech herních činnostech - měly více bodových bloků, přímých bodů z podání i úspěšných útoků. V obou setech od začátku vedly a pohodlně si došly pro vítězství.

Trenér Athanasopulos si pochvaloval přístup českých hráček k zápasu. "Dívky byly velmi, velmi koncentrované od prvního míče zápasu. Jestli budeme hrát takhle, tak budu velmi spokojený, i kdybychom prohráli. Byli jsme ve všech činnostech lepší než Chorvatky. Všechny hráčky něčím přispěly k vítězství," ocenil. Z výhry měla radost i kapitánka Mlejnková. "Celý zápas jsme měly pod kontrolou, hrály jsme na vysoké úrovni," řekla.

Příští zápas čeká české reprezentantky za týden na Slovensku. Skupina B je jen tříčlenná, protože Bělorusko bylo vyloučeno kvůli válce na Ukrajině.

Chorvatsko - ČR 0:3 (-21, -16, -15)

Rozhodčí: Fernández (Šp.), Bardič (Chorv.). Čas: 83 min. Diváci: 1500.

Sestava a body ČR: Faltínová 8, Jehlářová 13, Orvošová 16, Mlejnková 12, Trnková 9, Valková 2, libero Digrinová - Pavlíková 1, Kopáčová, Indrová, Baumruková, Svobodová, Kvapilová.

Nejvíce bodů Chorvatska: Grbavicová 11, Milošová 9, Samadanová 6.

Volejbalisté vyhráli v Estonsku 3:1 na sety

Při absenci zraněného Lukáše Vašiny se na smečařské posty postavili Jan Galabov a Martin Licek. V prvním setu čeští reprezentanti odskočili díky kvalitnímu servisu a následné obraně až na 21:13 a v koncovce už nezaváhali.

Ve druhé sadě ale Estonci zachytili úvod a prakticky po celý průběh o pár bodů vedli. Češi se poprvé dostali do vedení až po esu o pásku druhého univerzála Marka Šotoly, který posunul stav na 22:21. Ve vyrovnané koncovce měli Češi jako první setbol, ale připravila je o něj Polákova lehká teč na bloku. Naopak domácí druhou šanci na ukončení setu proměnili.

České volejbalisty pod vedením nového kapitána Adama Zajíčka ztráta setu nerozhodila. Uprostřed třetí sady znovu odskočili, získali ji sedmibodovým rozdílem a dostali se do vedení 2:1. Ve čtvrté sadě byli znovu většinou ve vedení Estonci, kteří šli do koncovky za stavu 20:18 ve svůj prospěch. Češi ale při Zajíčkově podání otočili a nakonec zvítězili 25:22. Připsali si tak první tři body do tabulky skupiny C, v níž je také Lotyšsko.

Estonsko - ČR 1:3 (-18, 25, -18, -22)

Rozhodčí: Cesare (It.), Suhhovová (Est.). Čas: 105 min. Diváci: 756.

Sestava a body ČR: Licek 12, Zajíček 10, Indra 26, Galabov 11, Polák 7, Janouch 2, libero Moník - Šotola 3, Bartůněk, Šulista.

Nejvíce bodů Estonska: Juhkami a Uuskari po 14, Treial a Saaremaa po 8.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články