Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Volejbalistky touží po přímém postupu na ME

Varna (Bulharsko) - S cílem vybojovat vítězství ve skupině a tím i přímý postup na mistrovství Evropy v příštím roce vstoupí v bulharské Varně české volejbalistky do první části dvoudílné kvalifikace. Jejich soupeřkami budou Maďarsko, v sobotu Lotyšsko a v neděli domácí Bulharsko. Druhý kvalifikační turnaj ve stejném složení je na programu o týden později v Maďarsku.

"Největšími soupeřkami budou Bulharky. Pokud se nám nepodaří vyhrát skupinu, chceme minimálně z druhého místa bojovat v play-off o zbývající tři volná postupová místa," řekla asistentka trenéra Marcela Ritschelová. S týmem absolvovala posledním soustředění v Jablonci, ale do Varny dnes s výpravou z rodinných důvodů neodcestovala.

Hlavní kouč Ital Carlo Parisi bude postrádat zraněnou Michalu Kvapilovou, kterou trápí problémy s břišním svalem, a také libero Julii Jášovou, jež se vzdala reprezentace. Před dvěma měsíci se české a bulharské volejbalistky utkaly ve finále Evropské ligy v Karlových Varech a domácí tým zvítězil 3:0.

V evropském žebříčku patří českým reprezentantkám osmé místo, Bulharsko je deváté. "Hru Bulharek máme nejvíce zmapovanou. Bohužel s nimi hrajeme až poslední zápas. Rozhodně však nemůžeme podcenit ani Maďarsko a Lotyšsko. Nějaké informace jsme o nich posbírali," dodala Ritschelová.

Lotyšsko postoupilo z prvního kola kvalifikace, ale stejně jako Maďarsko by nemělo zkušený a sehraný český tým vážněji ohrozit. Maďarky v letošním ročníku Evropské ligy nezískaly ve skupině ani bod. České hráčky narazily na Maďarsko naposledy loni v olympijské kvalifikaci v Baku a vyhrály hladce 3:0. Ovšem varováním může být prohra 2:3 v loňském ročníku Evropské ligy v Prostějově.

S Lotyšskem se české volejbalistky naposledy střetly před třinácti lety a vyhrály v kvalifikaci na mistrovství Evropy 3:1. Na šampionát ale tehdy české volejbalistky nepostoupily. Dvanáctku českých volejbalistek pro kvalifikační turnaje tvoří nahrávačky Lucie Mühlsteinová, Pavla Vincourová, smečařky Karolína Bednářová, Martina Jakubšová, Helena Havelková, Andrea Kossányiová a Šárka Barborková, diagonální hráčka Aneta Havlíčková, blokařky Michaela Monzoniová, Kristýna Pastulová, Ivona Svobodníková, libero Veronika Dostálová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články