Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Volejbalistky si poradily v semifinále s Vietnamem a čeká je souboj o Ligu národů

České volejbalistky porazily na Challenger Cupu ve filipínské Manile po Argentině také Vietnam 3:0 na sety a v neděli si zahrají o postup do elitní Ligy národů. Jejich soupeřkami budou Portoričanky. Nejvíce bodující hráčkou českého týmu při výhře nad Vietnamem byla se 17 body univerzálka Gabriela Orvošová.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Volejbalistky si zahrají o Ligu národů s Portorikem

Po zisku stříbra v ostravském finále Evropské ligy má řecký kouč Jannis Atanasopulos naChallenger Cupu kompletní tým, který si zatím počíná suverénně. Nejprve zvládl souboj se sousedem ve světovém žebříčku Argentinou a poté předčil i neznámé vietnamské soupeřky.

Češky si v utkání rychle zjednaly respekt a jen za první set měly šest bodových bloků. Po vyrovnanějším začátku si vytvořily výraznější náskok 15:10. Vietnamky, které v pátek dovedla k výhře proti Filipínám 30 body Tuyen Nguyen, neměly čím konkurovat proti kompaktní české hře.

"Kontrolovali jsme celé utkání a pracovali jsme velmi dobře na bloku. Uhlídali jsme nejlepší hráčku Vietnamu s číslem 10, které se včera podařilo skórovat 30 bodů. Nám se ji dnes podařilo limitovat," ocenil kouč Atanasopulos v tiskové zprávě svazu.

Navíc se českým reprezentantkám dařil i servis a kouč mohl dávat šanci i hráčkám z lavičky. Na první set 25:19 navázaly Češky dalšími triumfy 25:14 a 25:19. Nejvíce bodující hráčkou byla se 17 body univerzálka Gabriela Orvošová. Třináct bodů zaznamenala smečařka Helena Havelková, která strávila ligovou sezonu právě v Portoriku. Celkem Češky předvedly 13 bodových bloků.

"Hráčkám chci moc pogratulovat k postupu do finále. Na takto agresivním třídenním turnaji musíte využít každou minutu, takže teď musíme rychle zregenerovat, analyzovat utkání Portorika a připravit se na zítřejší zápas," dodal řecký trenér.

Finále Challenger Cupu, které rozhodne o jediné postupující zemi do Ligy národů, se odehraje v neděli. České volejbalistky v něm vyzvou Portoriko, které v semifinále porazilo Belgii ve třech setech. S finálovým soupeřem se reprezentantky utkaly naposledy dvakrát v roce 2017 v Grand Prix druhé divize a bilanci měly tehdy vyrovnanou 1:1.

V kvalifikaci o Ligu národů mají třetí šanci na postup. V roce 2019 prohrály v Peru až ve finále s Kanadou 2:3 a před dvěma lety v Zadaru hned ve čtvrtfinále s Belgií (0:3).

Soutěž si příští rok zahraje 18 týmů, o dva více než letos. Z Challenger Cupu na Filipínách postoupí pouze vítěz a účastníky doplní ještě jeden celek ze světového žebříčku, ale v něm jsou před Češkami Belgičanky i Portoričanky.

Challenger Cup volejbalistek, kvalifikace o Ligu národů v Manile – semifinále:

Česko – Vietnam 3:0 (19, 14, 19)

Sestava a body Česka: Jehlářová 10, Orvošová 17, Mlejnková 6, Koulisiani 11, Valková 4, Havelková 13, libera Dostálová/Digrinová – Kneiflová, Pavlová, Bukovská, Faltínová 2, Grabovská, Brancuská. Trenér: Atanasopulos.

Nejvíce bodů Vietnamu: Tuyen 12, Thuy 9. 

Rozhodčí: Asai (Jap.), Burkiewicz (Pol.). Čas: 68 min. Diváci: 681.

Portoriko – Belgie 3:0 (19, 15, 16)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články