Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Volejbalistky se sžívají s Parisim, čeká je první prověrka

Brno - První vážnější prověrkou českých volejbalistek pod vedením nového italského kouče Carla Parisiho bude od pátku do neděle úvodní turnaj Evropské ligy v Brně. Reprezentantky se střetnou s Izraelem, Řeckem a Nizozemskem. Soutěž podle nového modelu bude pokračovat o dalších víkendech třemi turnaji, jednotliví soupeři se vystřídají v pořadatelství. Nejlepší týmy ze tří skupin a české volejbalistky v roli pořadatelek postoupí do Final Four, který je na programu 5. a 6. července v Karlových Varech. "Jistý postup považuji za výhodu. Máme větší prostor ke zkoušení širšího kádru hráček," uvedl Parisi. Všechna utkání sledujte živě na ČT4 a na našem webu: v pátek od 15:00 zápas s Izraelem, v sobotu od 18:00 s Ruskem a v neděli od 18:00 s Nizozemskem.

Carlo Parisi a Aneta Havlíčková
zdroj: ČT24

O nadcházejících soupeřkách mnoho informací zatím nemá. "Podařilo se nám zmapovat pouze hru Nizozemska. Očekávám, že právě naše vzájemné zápasy budou vyrovnané. O zbývajících soupeřkách budeme mít jasněji až po jejich příjezdu," dodal kouč, který přišel pomoci zvednout ženský volejbal. "Mým současným cílem je hlavně zlepšení žebříčkového postavení české reprezentace. Samozřejmě se chceme kvalifikovat na mistrovství Evropy," uvedl.

Kádr se po čtyřech týdnech přípravy zúžil z 20 na 16 hráček. Italský kouč chce postupně vyzkoušet mnohem širší okruh adeptek. Parisimu, který mluví jen italsky, tlumočí jeho asistentka a bývalá reprezentantka Marcela Ritschelová. "Snaží se naučit česky. Ale jeho italštině doplněné patřičnými gesty volejbalistky dobře rozumí. Má u hráček velký respekt. Dovede i zakřičet," uvedla Ritschelová.

Italský kouč vede souběžně i volejbalistky Busta Arsizia, s kterými vybojoval vítězství v italské lize, poháru a Poháru CEV. "Česká nabídka mi dodala další impulz v práci. Nechtěl jsem převzít družstvo, kde už je všechno hotové. Spíše mi vyhovuje dát postupně týmu lepší tvář," řekl. Z italského klubu dobře znají jeho metody Aneta Havlíčková a kapitánka Busty Arsizio Helena Havelková, která přiznala, že si na ně zvykala delší čas. "Tréninky jsou nezvyklé. Zaměřuje se hlavně na technické věci, které týmu mohou prospět," popsala Havelková.

"Kouč velice často přerušuje na tréninku hru a objasňuje chyby. Mladé hráčky si mohou po těchto lekcích připadat, že ani neumějí hrát volejbal. Sama jsem si tím také prošla. Už vím, co mě čeká. Což je výhoda nejen moje, ale většiny hráček působících v Itálii," usmívala se Havelková. Volejbalistky mají za sebou čtyřtýdenní přípravu v Brně se zaměřením na kondici a postupně se do tréninků přidávala i taktická stránka. V minulém týdnu absolvovaly v Polsku dva přátelské zápasy s tamní reprezentací a prohrály 0:5 a 2:3. Po Evropské lize dostanou reprezentantky volno a k další přípravě se sejdou po dovolené 26. července.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články