Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Volejbalistky přehrály ve finále domácí Chorvatsko a po sedmi letech vyhrály Evropskou ligu

České volejbalistky vyhrály po sedmi letech Evropskou ligu. Ve finále Final Four porazily v chorvatském Varaždínu domácí výběr 3:1 po setech 18:25, 25:15, 25:22 a 25:22. Navázaly tak na triumf z roku 2012, kdy se radovaly v Karlových Varech. Nejužitečnější hráčkou Final Four byla vyhlášena Andrea Kossányiová, která ve finále zaznamenala 21 bodů.

Radost českých volejbalistek
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

V první sadě zápas na český úspěch nevypadal. Od stavu 6:6 Češky ztratily šest bodů v řadě a na domácí nestačily. Hrozivě narůstající skóre zmírnily až v závěru, kdy odvrátily tři setboly Chorvatek a rozdíl byl nakonec sedm bodů.

Ve druhé sadě se karta obrátila a dominovaly české hráčky. Mlejnková smečí zvýšila na 9:7 a šňůrou šesti bodů při podání Kossányiové vedl tým už 20:10 a desetibodový náskok vydržel až do konce.

Ve třetím setu volejbalistky ztrácely ještě 13:17, ale otočily na 21:18. Od stavu 24:19 nevyužily tři setboly, pomohly až Chorvatky autem.

Ve čtvrtém setu volejbalistky většinou dotahovaly. Ze stavu 7:11 srovnaly po ráně smečařky Mlejnkové na 13:13, ale pak chybovaly a rázem prohrávaly 13:17.

Za stavu 19:22 už se zdálo, že zápas dospěje do tie-breaku, ale přišel závěrečný obrat. Pomohly k němu i tři bloky v řadě, z toho dva Trnkové, a mečbol proměnila smečařka Kossányiová, s 21 body nejlepší hráčka utkání.

Je nám líto, video expirovalo.
Volejbalistky vyhrály po sedmi letech Evropskou ligu

"Holky ve finále ukázaly obrovsky bojovného ducha. Věřily, že můžou vyhrát, a bojovaly o každý bod bez ohledu na aktuální skóre," uvedl řecký kouč českého výběru Jannis Athanasopulos.

"V závěru Chorvatsko dlouho vedlo, ale náš tým měl neuvěřitelnou vnitřní sílu a dokázal koncovku čtvrtého setu zvrátit. Gratuluji všem děvčatům a děkuji celému našemu týmu," dodal.

Už postupem do finále české reprezentantky vylepšily loňské třetí místo a zároveň si zajistily účast v kvalifikaci o Ligu národů. Příští týden odletí do Limy, kde se koná Challenger Cup, jehož vítěz se probojuje mezi elitu.

Spolu s českým týmem jsou v Challenger Cupu právě Chorvatky, domácí Peruánky, hráčky Argentiny, Kanady a Tchaj-wanu. Druhým vrcholem sezony pro volejbalistky bude srpnová olympijská kvalifikace v Číně. Na mistrovství Evropy poté budou po 14 letech chybět.

Final Four Evropské ligy volejbalistek ve Varaždínu:

Finále: Česko - Chorvatsko 3:1 (-18, 15, 22, 22)
Sestava a body Česka: Kossányiová 21, Purchartová 5, Orvošová 10, Mlejnková 17, Trnková 17, Šmídová 4, libero Dostálová - Patočková 1, Rutarová, Kopecká, Holásková, Svobodová. Trenér: Athanasopulos.
Nejvíce bodů Chorvatska: Fabrisová a Klarišová po 16. Rozhodčí: Rjabcov (Rus.), Sokolová (Pol.). Čas: 118 min. Diváci: 600.

O 3. místo: Bělorusko - Španělsko 3:0 (24, 17, 18).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články