Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Volejbalistky porazily v Evropské lize Izrael 3:1

Brno - České volejbalistky vstoupily do Evropské ligy očekávaným vítězstvím nad reprezentantkami Izraele 3:1. V zápasové premiéře pod novým italským trenérem Carlem Parisim splnily v Brně domácí hráčky roli favoritek.

Česko - Izrael
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Izraelky bez svých hlavních opor z prostějovského týmu Artmenkové a Veliké se představily jako houževnatý a bojovný celek, kterému však postupně docházel dech i síly. Po nervózním a nevydařeném prvním setu postupně české reprezentantky otočily průběh zápasu a v závěrečném dějství povolily soupeřkám uhrát jen sedm míčů.

V prvním setu se dostával český tým jen pomalu do tempa. Souhra skřípala, chyběla přesnost útočných akcí i jistější obrana na síti. Nedůrazné hry soupeřek využily Izraelky k získání náskoku a v koncovce vedly 23:18. Při podání střídající Svobodníkové sice české hráčky zkorigovaly a v závěru ještě odvrátily dva setboly, sadu už ale nezachránily. "Začátek byl v prvním vystoupení našeho týmu hodně nervózní. V tréninku je toho hodně nového. Čekaly jsme, že to nepůjde. Hodně jsme chybovaly," uvedla asistentka trenéra Marcela Ritschelová.

V druhém dějství převzal český tým režii zápasu do svých rukou. Izraelský celek zaskočily přesnější české bloky i důraznější útok. Domácí tým táhlo zejména kvarteto Kossányiová, Havelková, Havlíčková, Monzoniová a české hráčky snadno získaly druhou sadu. "Hra Izraele byla pro nás hodně neznámá, což sehrálo společně s nervozitou na začátku velkou roli. Ve druhém setu už jsme se zklidnily, ale hra zatím určitě neodpovídala našim představám. Myslím si, že to bude vyžadovat ještě měsíc sehrávání," řekla Aneta Havlíčková.

Domácí hráčky zaškobrtly až v koncovce třetího dějství, kdy Izrael odvrátil pět setbolů a trenér Parisi si musel vzít oddechový čas. Teprve po něm se podařilo českým volejbalistkám set uhrát. Závěr zápasu už byl zcela jednoznačnou záležitostí vítězek. Izraelky odpadly, kupily jednu chybu za druhou a rozjetý český tým jim nedal nejmenší naději na zvrat. "Tyto zápasy nám slouží k tomu, aby hráčky našly svou hru a té se držely," dodala Ritschelová.

Česko - Izrael 3:1 (-23, 17, 23, 7)

Rozhodčí: Ujhaziová (Maď.), Popovič (Srb.). Čas: 102 min. Diváci: 270. Sestava a body ČR: Havelková 15, Pastulová 10, Havlíčková 17, Kossányiová 21, Monzoniová 17, Mühlsteinová 1, libero Jášová - Svobodníková, Smutná 1, Bednářová. Trenér: Parisi.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články