Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Tour de France 2024

Volejbalistky po výhře nad Argentinou drží šanci na postup do Ligy národů

České volejbalistky porazily ve čtvrtfinále Challenger Cupu Argentinu po setech 25:15, 25:22, 25:16 a ve filipínské Manile stále drží šanci na postup do Ligy národů, které se zúčastní z osmičlenného turnaje pouze vítězky. V sobotním semifinále čeká české hráčky duel s Vietnamem. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko – Argentina

V Manile předčily soupeřky v útoku i obraně, nejvíce bodující hráčkou byla kapitánka Michaela Mlejnková se 14 body. Argentinskému celku tak vrátily dva roky starou porážku z mistrovství světa.

"Hrály jsme hodně dobře týmově, navzájem jsme se podporovaly, hrály agresivně a výsledek se dostavil," řekla Mlejnková v tiskové zprávě svazu. I když oba týmy ve světovém žebříčku dělí jediné místo a Češky jsou šestnácté, výsledek byl pro ně jednoznačný.

Oba trenéři vsadili převážně na obranu, ale v útoku byly důraznější české hráčky. Po mírném začátku se dostaly do trháku, a to až na 13:8. Náskok do koncovky udržely a nad sítí měly stále převahu.

Po změně stran Argentinky držely krok až do samého závěru, avšak poslední rozehry patřily Češkám. Nahrávačka Kateřina Valková překvapila útokem, univerzálka Gabriela Orvošová využila nekvalitní obrany a sadu zakončila blokařka Silvie Pavlová esem. Převaha českého výběru pod vedením řeckého kouče Jannise Atanasopulose pokračovala a ve třetím dějství se opět naplno projevila.

"Po pravdě jsem se zápasu trochu bála, protože jsem nevěděla, co od něj čekat. Myslím si, že jsme do něj ale nastoupily hodně dobře, i když jsme se v úvodu musely popasovat s chybami na servisu. Stejný problém ale měly i soupeřky. Přišly jsme ale na to, jak podávat, protože tady z jedné strany foukalo více než z druhé," zmínila vliv klimatizace česká kapitánka.

Kouč Atanasopulos zkritizoval systém, kdy pro poražené ve čtvrtfinále turnaj v daleké destinaci končí, a ocenil, že jeho hráčky situaci po dlouhé cestě a jet lagu zvládly.

"Řekl bych, že je čas začít uvažovat nad ekonomickými možnostmi jednotlivých federací a také pohodlím hráček a realizačních týmů, které jsou nuceny cestovat přes půl světa a po první prohře zase zpět. Na nás to vytvářelo obrovský tlak a samozřejmě jsme dnes nechtěli prohrát," uvedl.

Byl rád, že jeho tým měl zápas pod kontrolou. "I když pochopitelně přišlo pár stresových momentů. Bojovali jsme ale v obraně o každý míč, hráčky byly připravené a koncentrované. Dokázaly se předvést ve skvělé formě," dodal.

Češky se do kvalifikace letos dostaly jako stříbrný tým Evropské ligy z ostravského Final Four. Argentinskou překážku do Ligy národů mají Češky za sebou, další zápas je čeká v sobotu proti třicátému třetímu celku světového žebříčku z Vietnamu, který zdolal domácí Filipíny 3:0 na sety. První semifinálovou dvojici už tvoří po čtvrtečních zápasech Belgie a Portoriko.

České volejbalistky mohou na kvalifikaci využít třetí šanci. V roce 2019 prohrály v Peru až ve finále s Kanadou 2:3, před dvěma lety v Zadaru hned ve čtvrtfinále s Belgií (0:3). Ligu národů si příští rok zahraje 18 týmů, o dva více než letos.

Challenger Cup volejbalistek, kvalifikace o Ligu národů v Manile – čtvrtfinále:

Česko – Argentina 3:0 (15, 22, 16)

Rozhodčí: Luo Wen-šeng (Čína), Dobrev (Bulh.). Čas: 76 min. Diváci: 988.

Sestava a body Česka: Valková 2, Havelková 10, Jehlářová 8, Orvošová 12, Mlejnková 14, Koulisiani 4, libera Dostálová/Digrinová – Kneiflová, Pavlová 1, Faltínová. Trenér: Atanasopulos.

Nejvíce bodů Argentiny: Herreraová 10.

Filipíny  Vietnam 0:3 (-14, -22, -21).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články