Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Volejbalistky nestačily na domácí Belgii a na ME skončily v osmifinále

Antverpy - České volejbalistky nestačily v osmifinále mistrovství Evropy v Antverpách na domácí Belgii a po prohře 1:3 jejich cesta na šampionátu skončila. Solidní výkon odvedly české hráčky pouze ve druhém setu, který vyhrály 25:23, v ostatních jim pokaždé utekl začátek a velkou ztrátu nedokázaly zvrátit. Českým reprezentantkám se nepodařilo vylepšit výsledek z posledního mistrovství Evropy před dvěma lety, kdy rovněž v osmifinále prohrály s Francií 2:3.

Radost volejbalistek Belgie
zdroj: AP autor: Steffen Schmidt

Svěřenkyně italského trenéra Carla Parisiho do zápasu vstoupily bojácně a nesoustředěně. Hlavní útočné opory Aneta Havlíčková a Helena Havelková se dlouho nedokázaly prosadit proti blokům. Při podání Frauke Dirickxové proto získaly Belgičanky náskok 7:0. Teprve pak uhrála první bod Havelková. Na chvíli se české hráčky vzchopily, dokonce snížily na rozdíl jediného bodu, ale zlepšení nemělo dlouhého trvání. V útoku jistější Belgičanky znovu snadno odskočily a povolily soupeři uhrát pouze 12 bodů.

Z herního útlumu se dostaly české volejbalistky ve druhé sadě, zlepšily souhru a zpřesnily útočné akce. Domácí volejbalistky naopak vypadly z tempa. V závěru setu české hráčky ale znovu ztratily jistotu a jen s velkou námahou proměnily až šestý setbol. Střídání světlých okamžiků a chyb pokračovalo i ve třetím dějství, které z pohledu českých volejbalistek připomínalo úvod zápasu.

Za nepříznivého stavu 0:5 si vzal kouč Parisi oddechový čas a snažil se důraznou domluvou dostat hráčky z útlumu. Částečné zlepšení stačilo už jen na korekci výsledku (21:25). Ve čtvrtém setu český tým zcela odpadl. Znovu umožnil soupeři sedmibodovou šňůru a už se nevzchopil. Belgičanky povolily českému družstvu uhrát pouze devět bodů a snadno dotáhly utkání k postupu do čtvrtfinále, ve kterém narazí na Srbsko.

Hlavní opora českého týmu Havlíčková nebyla v optimální kondici. Dosáhla sice z celého týmu nejvyššího počtu bodů (14), její úspěšnost v zakončení ale byla pouhých 24 procent. Většina útoků končila na blocích soupeře.

Belgie - Česko 3:1 (12, -23, 21, 9)

Rozhodčí: Rodriguezová (Šp.), Gaupp (Fr.). Čas: 110 min. Diváci: 3200.

Sestava a body Česka: Havelková 10, Purchartová 5, Havlíčková 14, Mlejnková 3, Sajdová 6, Smutná 3, libero Kovářová - Hodanová, Trnková, Vanžurová 7, Vincourová, Toufarová, libero Dostálová. Trenér: Parisi.

Nejvíce bodů Belgie: Van Heckeová 26, Heyrmanová 17.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články