Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Volejbalistky mají jistotu baráže o ME

Budaörs - České volejbalistky porazily v kvalifikaci mistrovství Evropy v Budaörsu domácí Maďarsko 3:1 a zajistily si minimálně účast v baráži. České reprezentantky však stále mohou svou skupinu vyhrát a postoupit na šampionát přímo. Maďarky sice vyhrály první sadu, v níž se české volejbalistky herně trápily, v dalších třech setech ale už měl český výběr režii zápasu ve svých rukou. 

Na vedoucí tým skupiny F Bulharsko ztrácejí Češky dva body. Přímý postup z prvního místa by jim zajistilo už jen klopýtnutí Bulharska v sobotním posledním zápase s Maďarskem a očekávané tříbodové vítězství českého týmu nad Lotyšskem, které v kvalifikaci zatím nezískalo ani bod.

Hodně nečekaných zvratů nabídla hned první sada. Do ní vstoupily mnohem lépe české vítězky Evropské ligy, které své soupeřky přehrávaly zejména důrazem v útoku. Za stavu 14:8 se ale najednou suverénní projev českých volejbalistek zcela vytratil. Zoufale zápasily s příjmem, jejich akce ztratily přesnost a ukvapená hra se podepsala na stoupající nervozitě.

V bouřlivé domácí kulise se maďarské volejbalistky chytly, bodovou šňůrou 8:1 nečekaně otočily výsledek a režii koncovky prvního setu převzaly do svých rukou. České hráčky se utápěly ve zbytečných chybách a herních nedorozuměních. Hostující tým sice ještě snížil na rozdíl jediného bodu 20:21, závěr už ale ovládly dravější domácí hráčky.

"Doplatili jsme na několik zbytečných chyb. Soupeřky zlepšily obranu na síti. Naše útoky končily na blocích Maďarek, které odvedly v závěru prvního setu velmi dobrý výkon," uvedl po utkání trenér Carlo Parisi, který se ještě v koncovce pokusil zastavit maďarský tlak zařazením Vincourové na post nahrávačky místo Mühlsteinové.

Nevydařená koncovka poznamenala výkon českých volejbalistek i v úvodu druhého setu, kdy rozjeté Maďarky uhrály první čtyři body. Postupně se ale svěřenkyně trenéra Carla Parisiho uklidnily, srovnaly na 6:6 a od té chvíle již diktovaly tempo utkání. Do jejich hry se vrátil klid z úvodu prvního setu.

Soustředěně hrající český tým pak už s přehledem vyhrál druhou sadu v poměru 25:16. Podobný průběh měly i další dva sety, v nichž už neměly snaživé Maďarky nejmenší šanci na zvrat. "Naše hra se od druhého setu postupně zlepšovala a už neměla výkyvy," dodal Parisi.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články