Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Volejbalistky jsou po pětisetovém dramatu ve finále Evropské ligy, čekají je Francouzky

České volejbalistky jsou ve finále Evropské ligy. Rumunsko na domácí palubovce v Prostějově udolaly 3:2 po setech 25:22, 23:25, 25:22, 21:25 a 15:11 a mohou zopakovat triumf z roku 2019. Soupeřkami Češek budou francouzské volejbalistky, které jasně přehrály Chorvatsko 3:0 na sety.

Je nám líto, video expirovalo.
Volejbalistky jsou ve finále Evropské ligy

Český tým nastoupil v semifinále v obdobné sestavě jako v základní skupině, jen na liberu dostala důvěru zkušená Veronika Dostálová. Vyrovnaný první set se zlomil v koncovce při podání Denisy Pavlíkové, kterou trenér Jannis Athanasopulos pravidelně posílá v závěru setů na palubovku jako specialistku na tuto činnost. Češky s její pomocí odskočily na 23:20 a k výhře 25:22 je pak dvěma tvrdými útoky dotáhla kapitánka Michaela Mlejnková.

Ve druhé sadě domácí volejbalistky dvakrát smazaly několikabodový náskok Rumunek, které byly v této fázi výrazně úspěšnější v útoku. Koncovka ale tentokrát patřila hostujícímu týmu. Češky to nezlomilo a do třetího setu vstoupily lépe. O náskok přišly, ale pak odskočily na 21:16. Za koncovou čarou se dařilo Mlejnkové a na síti úřadovala čtyřiadvacetiletá prostějovská smečařka Klára Faltínová. Ta dnes hrála svůj zatím nejlepší zápas v reprezentaci, do které se poprvé dostala až na tento ročník Evropské ligy. Celkem nasbírala patnáct bodů a navíc výborně přihrávala; byla adresátkou většiny rumunských servisů.

Ve čtvrté sadě se Rumunky překonávaly v obraně, Češky měly v této části hry jen devětadvacetiprocentní úspěšnost v útoku. Hostující volejbalistky si koncovku pohlídaly a vynutily si rozhodující sadu. V té po dalším útoku Faltínové odskočily Češky do vedení 10:7 a náskok držely i s přispěním několika rumunských zaváhání. Čtyři mečboly pro domácí tým získala Gabriela Orvošová, jejíž úder "zadarmo" prsty se pomalu snesl na zem mezi dvě rumunské hráčky. Druhý mečbol proměnila smečí blokařka Veronika Trnková.

Kapitánka Mlejnková bude po zisku francouzského titulu útočit ve Francii na trofej s národním týmem. "Bylo to náročné. Všechny sety byly blízko, bylo to vyrovnané. Myslím si, že zlom byl třetí, čtvrtý set, kdy jsme začaly tlačit servisem a odtáhly jsme je od sítě. Pak se nám líp bránilo. Tie-break je loterie. Myslím, že tam rozhodla naše bojovnost a trpělivost," zhodnotila semifinálový duel.

Semifinále Evropské ligy volejbalistek:

Česko - Rumunsko 3:2 (22, -23, 22, -21, 11)
Rozhodčí: Savič (Srb.), Maifoshis (Kypr). Čas: 143 min. Diváci: 900.

Sestava a body Česka: Faltínová 15, Jehlářová 8, Orvošová 18, Mlejnková 20, Trnková 16, Valková 4, libero Dostálová - Pavlíková 1, Grabovská, Bukovská.

Nejvíce bodů Rumunska: Zadoronjaiová 19, Buterezová 18, Budaiová-Ungureanuová 14.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články