Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Volejbalistky drama s Bulharskem zvládly a postoupily do play-off

Schwerin (Německo) – Dvakrát prohrávaly, ale nakonec slaví postup do vyřazovacích duelů. České volejbalistky na mistrovství Evropy v přímém souboji o třetí místo ve skupině porazily Bulharsko 3:2 po stech 14:25, 25:20, 29:31, 25:19 a 15:11 a svoje soupeřky poslaly z turnaje domů.

České volejbalistky blokují smeč Bulharek
zdroj: ČTK/DPA/ autor: Jens Büttner

Svěřenkyně italského trenéra Parisiho tak ukončily sérii proher ve vzájemných duelech v kvalifikaci o postup na ME a v Grand Prix. V předchozích třech zápasech proti Bulharkám totiž prohrály shodně 2:3.

Dramatickou bitvu rozhodl až závěrečný tiebreak, do kterého vstoupily lépe Bulharky a získaly vedení 5:1. Český tým to však nezlomilo. Trpělivou hrou otočil výsledek a za stavu 13:11 vyšel kouči Parisimu tah se zařazením střídající Hodanové na podání. Přímým bodem ze servisu získala výhodu tří mečbolů a hned první české volejbalistky proměnily.

Zejména v úvodu zápasu se ale na českých hráčkách negativně projevovala jeho důležitost. Hrály zakřiknutě, v útoku jim chyběl důraz, bloky byly děravé a prohrávaly 2:10. Volejbalistky bojovaly s vlastními chybami, postrádaly přesnou rozehrávku a v útoku se prosazovala pouze Havlíčková. Teprve v závěru setu se k ní přidala Vanžurová, víc než 14 bodů ale tým nezískal.

Ani ve druhém setu nebyly Češky bezchybné, ale hru výrazně zlepšily. Začala účinkovat obrana na síti a nahrávačka Vincourová obohatila pestrost útočných akcí a zlepšila spolupráci se smečařkami. V koncovce druhé sady české hráčky dominovaly.

Tereza Vančurová:

"Jsem šťastná, že se nám povedlo po těchto třech porážkách konečně Bulharky porazit. Bereme to jako zadostiučinění."

Nejdramatičtější bitvu nabídla třetí sada. V útoku byla stále hlavní tahounkou Havlíčková s Vanžurovou, fungovala i obrana, ale vyrovnanou koncovku rozhodly se štěstím Bulharky. Český tým ale jako kdyby to nakoplo. Hráčky zabojovaly a v další sadě diktovaly tempo. Naopak krize potkala jejich protivnice, které ztratily herní jistotu. Zakončení se začalo dařiti Kossányiové, v poli vychytala řadu míčů Jášová. 

V pondělí čeká na české volejbalistky přelet do Curychu k zápasu play-off. Z cestování obavu nemají. "Už jsme zažily při Grand Prix mnohem náročnější přelety. Tento by měl být v pohodě," uvedla Vanžurová.

ČR - Bulharsko 3:2 (-14, 20, -29, 19, 11)

Rozhodčí: Di Giacomo (Bel.), Zulfugarov (Ázer.). Čas: 134 min. Diváci: 1319.
Sestava a body ČR: Vanžurová 21, Pastulová 10, Havlíčková 33, Kossányiová 11, Monzoniová 11, Vincourová 3, libero Jášová 1 - Mlejnková, Smutná, Plchotová, Hodanová 1, Dostálová. Trenér: Parisi.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih volejbalového utkání Česko - Bulharsko
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články