Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Volejbalistky čeká nejnáročnější léto s Challenger Cupem: Věříme, že vygradujeme formu až k MS

České volejbalistky jsou připravené na nejnáročnější reprezentační léto v jejich kariérách. Tým trenéra Jannise Athanasopulose se díky druhému místu ve zlaté Evropské lize kvalifikoval na červencový Challenger Cup o postup do Ligy národů, poté jej čeká v srpnu kvalifikace o Euro a v září mistrovství světa. Před nabitým programem zkusí hráčky načerpat síly na třítýdenní dovolené.

"Z mého pohledu nás čeká rozhodně nejnáročnější volejbalové léto v kariéře," řekla blokařka Veronika Trnková. Souhlasila s ní i Kateřina Valková. "Rozhodně bude jedno z nejdelších," doplnila šestadvacetiletá nahrávačka.

Challenger Cup se uskuteční od 28. do 31. července v Zadaru. S Češkami a domácím Chorvatskem se ho zúčastní Kazachstán, Kamerun, Kolumbie, Portoriko, Francie a nejhorší tým z letošní Ligy národů. Osmička se utká vyřazovacím způsobem, postup mezi elitu si zajistí jen vítěz.

"Je pravda, že jsme se stříbrem z Francie nepočítali. Mezi těmi třemi vrcholy, které měly ženy před sebou, jsme si tento turnaj vyhodnotily jako nejméně důležitý. Když jste ale úspěšní, tak můžete hrát tyto velké zápasy, které vás posouvají dál," uvedl vedoucí úseku reprezentačních družstev Miloslav Javůrek.

Ve stejném termínu čeká Challenger Cup i české volejbalisty, kteří zlatou Evropskou ligu po 18 letech vyhráli. Ti však nemají v létě tak náročný program a turnaj v Soulu pro ně bude dalším vrcholem. Oba týmy se jména soupeřů dozví na základě žebříčku FIVB: ženy 3. července, muži o týden později. "Od toho se pak můžeme odpíchnout. Určitě bychom ale chtěli odehrát tři zápasy. Dostat se ze čtvrtfinále a mít možnost bojovat dál o postup mezi totální elitu," uvedl Javůrek.

Nyní mají oba týmy volno, sejdou se opět 11. července. "Máme naplánovanou dovolenou a vzhledem k tomu, že víme, co nás čeká, musíme teď určitě vypnout," řekla Valková. Podle Trnkové bude důležitý i mentální odpočinek. "Budu se snažit volejbalu vyhnout, jak to půjde. Přestože ale nebudu sledovat televizi ani sociální sítě, chci trávit volno také aktivně, protože pak jsou ty začátky lepší," plánovala.

Šestadvacetiletá blokařka věří, že se s týmem poučila z minulé sezony. Tehdy hráčkám po čtvrtém místě v Evropské lize nezbylo tolik sil na mistrovství Evropy, které bylo jejich hlavním vrcholem. Skončily v osmifinále.

"Věříme, že formu postupně vygradujeme. Vloni jsme na to celkem doplatily. Na mistrovství Evropy jsme neodehrály špatné zápasy, ale výkon z naší strany mohl být lepší. Snad budeme letos chytřejší a naspoříme síly, kde se dá," dodala Trnková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články