Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Volejbalisté začínají novou kapitolu, trenér Novák udělal první nominaci

Nový trenér českých volejbalistů Jiří Novák vybral svůj první tým. V širší nominaci je třiadvacet hráčů, Novákovými asistenty jsou Brazilec Mauricio Paes a Martin Kop. Z oslovených hráčů se omluvil pouze smečař Donovan Džavoronok. Hned dvaadvacet volejbalistek má ve svém výběru kouč národního týmu žen Řek Jannis Athanasopulos.

Čeští volejbalisté
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Muži se na prvním soustředění sejdou 1. června v Jablonci nad Nisou, ženy o týden později v Pelhřimově. Zatímco volejbalisté kvůli pandemii koronaviru o letošní vrchol přišli, Evropská liga byla zrušena a kvalifikaci mistrovství Evropy hrát nemusejí, ženy mají stále naději, že koncem léta zabojují o start na Euru v roce 2021.

Někdejší smečař a vítěz Ligy mistrů Novák je reprezentačním koučem čtrnáct dnů a v nominaci má většinu hráčů, které oslovil. "Všichni byli nadšení a otevření," řekl klubový kouč Karlovarska. Ve výběru nechybí zkušení krajánci Michal Finger, Jan Galabov, Jan Hadrava a Jakub Janouch a z domácí soutěže Petr Michálek, Daniel Pfeffer a Adam Zajíček.

Z mladých dostávají mimo jiné šanci Patrik Indra, Marek Šotola, Josef Polák a Lukáš Vašina. "Chtěl bych hráče protočit a mít co největší přehled," řekl Novák. Jediný Džavoronok, působící v Itálii, se podobně jako na lednovou olympijskou kvalifikaci z reprezentace omluvil.

"Byl osloven a odpověděl, že letošní reprezentační sezonu vynechává. A příští, nabitější budeme řešit," uvedl Novák. Za asistenty si Novák vybral Kopa, nově kouče Odoleny Vody, a rodáka z Ria de Janeiro Paese, pod kterým hrál pár let za svého působení v Paříži.

"Jsou tam samozřejmě osobní sympatie a jsem rád, že se to povedlo dotáhnout a Mauricio nám to potvrdil. Je to sázka na zahraniční zkušenost," pronesl Novák. Paes nebude jediným zahraničním členem realizačního týmu. Tím druhým je italský kondiční trenér Stefano Mascia. A právě jeho práce bude základem prvního soustředění.

"Kluci se chtějí po dvou měsících volna dostat zpět do fyzické formy. Zpočátku se tak zaměříme na fyzičku, a až budou kluci připravenější a nebudeme riskovat zranění, tak naplno rozjedeme volejbal," plánoval Novák.

Řecký kouč žen bude vybírat nahrávačku z pětice kandidátek. Jinak nechybí opory jako smečařky Michaela Mlejnková a Andrea Kossányiová, libero Veronika Dostálová či univerzálka Gabriela Orvošová. Příležitost dostane i Michaela Brichtová, která prošla mládežnickými výběry a dosud hrála první ligu za SK Hlincovka. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články