Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Volejbalisté věří, že začnou kvalifikaci o ME vítězně

Praha - Bez výrazné osobnosti, zato s mladickou vervou a touhou uspět jako tým vstoupí volejbalisté do kvalifikace o mistrovství Evropy. Na prvním turnaji chtějí využít domácího prostředí v Jablonci nad Nisou. V pátek začnou svěřenci kouče Zdeňka Šmejkala proti Norsku, pak se střetnou se Španělskem a Ukrajinou.

Čeští volejbalisté v akci
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Druhý turnaj se bude hrát od 22. května ve Španělsku. Vítěz postoupí na ME 2015 do Bulharska a Itálie, druhý tým půjde do baráže. "Prvořadým cílem je postoupit. Myslím, že jsme postavili mladý výběr, který má chuť se o svoji příležitost poprat. Je v něm zdravá atmosféra, agresivita a věřím, že to dotáhneme do zdárného konce," řekl Šmejkal na tiskové konferenci.

K nejzkušenějším hráčům Šmejkalova výběru patří blokař Aleš Holubec. "Skupina není vůbec jednoduchá, ale naše výkonnost stoupá, dostáváme se do tempa. Halu máme osahanou a věřím, že začneme třemi výhrami," řekl nový kapitán týmu, který se bude muset po dlouhé době obejít bez elitních univerzálů Jana Štokra a Davida Konečného. "Jejich účast v reprezentaci se táhla jako zlatá nit a mají po těch letech právo na odpočinek, ale samozřejmě budou chybět," řekl Šmejkal.

Hadrava dal přednost plážovému volejbalu, i s výhledem na Rio 2016

Nahradit Štokra s Konečným mohl na postu diagonálního hráče Jan Hadrava. Nejvíce bodující hráč uplynulého ročníku extraligy ale směřuje své kroky na písek k plážovému volejbalu. "Tři dny jsem přemýšlel, jedna moje půlka chtěla a druhá ne. Nakonec vyhrál beach, protože nás za tři týdny čeká mistrovství Evropy," řekl Hadrava, který chce s Robertem Kufou postoupit na olympiádu do Ria de Janeira 2016.

Síla národního týmu je podle trenéra v odhodlání. "Což samo o sobě nestačí, ale kluci dokázali, že volejbal umí. Přínosem je agresivita, což jsme se snažili skloubit se zkušenějšími hráči a volejbalový elán tak držet na uzdě," řekl Šmejkal. "Popereme se o postup jako kolektiv. Každý může pomoct, leží to na všech," dodal Holubec.

Překvapivým soupeřem je Norsko, které postoupilo z první fáze kvalifikace, jako těžké soupeře označil trenér Španělsko a Ukrajinu. "Myslím, že máme tak 75 procent na postup, ale čísla nerad říkám. My se budeme především snažit postoupit z prvního místa, případně je šance ještě z druhé pozice," řekl Šmejkal.

Nominace ČR na 1. turnaj kvalifikace ME:

Nahrávači: Habr (Č. Budějovice), Haník (Ostrava).
Blokaři: Veselý (Czenstochowa/Pol.), Holubec (Nantes/Fr.), R. Mach (Č. Budějovice), Král (Beauvais/Fr.).
Smečaři: Baránek (Tours/Fr.), Linz (Krasnojarsk/Rus.), Michálek (Č. Budějovice), Hýský (Liberec).
Libero: Kryštof (Berlín/Něm.), Juračka (Příbram).
Univerzálové: Finger (ČZU Praha), Kriško (Č. Budějovice).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články