Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Volejbalisté v Evropské lize poprvé prohráli, doma nestačili na Finsko

Čeští volejbalisté ve Zlaté Evropské lize po čtyřech výhrách poprvé prohráli. V Karlových Varech podlehli Finům 2:3 na sety. První sadu sice vyhráli hladce 25:16 a po otočené koncovce třetího dějství se dostali do vedení 2:1, ale v dalších dvou setech byli úspěšnější Seveřané. Tie-break Češi ztratili v poměru 11:15. Česko si do celkové tabulky připsalo jen bod k dosavadním dvanácti a před závěrečným kolem základní části ještě nemá jistý postup do Final Four. Přímý přenos závěrečného duelu s Rumunskem sledujte v sobotu od 15:25 na ČT sport a ČT sport Plus.

Pouze v úvodní sadě měli čeští volejbalisté převahu. Ve druhém setu Finové přitvrdili na servisu a dostávali domácí tým do problémů. V koncovce měli čtyřbodový náskok a nakonec vyhráli 25:23.

Blízko bylo Finsko i výhře ve třetí sadě, ve které vedlo 24:20. Jenže domácí při podání Lukáše Vašiny vyrovnali a pak odvrátili ještě další dva setboly. Vlastní pátý nakonec čeští volejbalisté proměnili a vyhráli 32:30.

Ve čtvrtém setu si znovu svěřenci Jiřího Nováka nechali soupeře utéct, tentokrát prohrávali 17:23. Pak sice snížili na rozdíl jediného bodu, ale další dva míče patřily Finům. V páté sadě už hosté dominovali.

Trenér Novák viděl klíčový zvrat v utkání v úvodu druhého setu, který ještě jeho svěřenci rozehráli dobře.

"Začali jsme si myslet, že jsme jiní hráči, než doopravdy jsme. Vypadli jsme z role, a i když jsme se štěstím vyhráli třetí set, do zápasu už jsme se tolik nedostali," uvedl.

"Druhý faktor byla naše tristní úspěšnost na servisu, kdy 99 procent našich míčů jde do sítě a s tím bohužel nemůžeme hrát. Kvalita servisu byla na straně Finů a od toho se jejich vítězství odvíjelo," dodal kouč.

Jeho týmu nepomohlo ani devatenáct bodů univerzála Patrika Indry a skvělá úspěšnost v útoku blokaře Josefa Poláka, který se zastavil na třinácti bodech.

Čeští volejbalisté napáchali na servisu osmnáct chyb, třetinu z nich Indra. Finové nedali dokonce třicet podání, ale jejich servis byl účinnější.

Česko – Finsko 3:2 (16, -23, 30, -22, -11)

Rozhodčí: Schimpl (SR), Burkiewicz (Pol.). Čas: 136 min. Diváci: 1051.

Sestava a body Česka: Čech 15, Polák 13, Indra 19, Vašina 13, Zajíček 6, Bartůněk 2, libero Kovařík/Pavlíček – Kollátor 1, Špulák, Bryknar. Trenér: Novák.

Nejvíce bodů Finska: Zhbankov 16, Suihkonen 15, Marttila 14.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články