Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Volejbalisté půjdou do boje o olympiádu bez opor. Hadrava je zraněný a Džavoronok upřednostní klub

Bez dvou stěžejních hráčů, zraněného univerzála Jana Hadravy či smečaře Donovana Džavoronoka, budou čeští volejbalisté bojovat v kvalifikaci o olympiádu. Turnaj startuje v Berlíně 5. ledna a účast v Tokiu si zajistí pouze vítěz.

Donovan Džavoronok při smeči
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Lukasz Laskowski

"Představovali jsme si, že budeme v nejsilnějším možném složení, ale je to termín uprostřed klubové sezony a nic jiného se s tím nedá dělat. Trenér udělal nejsilnější možnou nominaci," řekl manažer národního týmu Miloslav Javůrek.

Hadravu z nominace vyřadilo zranění lýtka, které si způsobil minulý týden v utkání polské ligy v dresu Olštýna. "Je to natolik závažné, že se přes jeho obrovskou vůli a ochotu nemůže zúčastnit. Je to velká škoda," litoval Javůrek.

Dvaadvacetiletý Džavoronok hraje za italskou Monzu a s realizačním týmem reprezentace se dohodl, že v kvalifikaci nenastoupí. "Soustředí se na svoji těžkou italskou ligovou sezonu. Dle jeho slov je to zapříčiněno i špatným startem do sezony," řekl Javůrek. Monza je aktuálně v italské Serii A na osmém místě.

Kvůli zdravotním problémům chybí také smečař Adam Bartoš či blokař Oliver Sedláček. "Doléčuje problémy se zády," uvedl Javůrek.

Z krajánků jsou ve čtrnáctičlenné nominaci kouče Michala Nekoly kapitán a nahrávač Jakub Janouch, univerzál Michal Finger a smečař Jan Galabov. Zbytek sestavy tvoří hráči tuzemské extraligy, z které si vybojovali účast například nahrávač Luboš Bartůněk a univerzál Patrik Indra. Nechybí zkušený smečař Petr Michálek a po dvou letech se do reprezentace vrací ostřílený blokař Radek Mach.

Volejbalisté zahájí přípravu 26. prosince v Jablonci nad Nisou a znovu se sejdou 1. ledna v Praze, odkud se 3. ledna vydají vlakem do Berlína. Přípravné zápasy hrát nebudou. "Měli jsme nabídky, ale bylo by to s cestováním, což jsme nechtěli. Preferovali jsme zůstat v domácím prostředí a odtrénovat to," vysvětlil Javůrek.

Volejbalisté začnou boj ve skupině 5. ledna s domácím Německem, 7. ledna se střetnou s Belgií a o den později s vicemistry Evropy Slovinci. Do semifinále postoupí dva nejlepší celky. Česká reprezentace se dostala mezi osmičku účastníků díky výsledkům na zářijovém mistrovství Evropy, kde obsadila 13. místo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články