Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Volejbalisté porazili Indii 3:0, olympiáda je ale daleko

Berlín - Čeští volejbalisté porazili ve druhém zápase olympijské kvalifikace v Berlíně outsidera čtyřčlenného turnaje Indii 3:0 a udrželi si malou šanci na účast na hrách v Londýně. V neděli by museli zaskočit zatím neporažené Němce výsledkem 3:0 a zároveň Kubánci ztratit alespoň dva sety s Indií. Češi v pátek podlehli vicemistrům světa z Kuby (1:3), ti dnes získali bod za prohru 2:3 s domácím Německem. To má po dvou dnech na olympiádu nejblíže, protože účast si v berlínské hale Maxe Schmelinga vybojuje pouze vítěz turnaje.

Nizozemský kouč Steward Bernand vsadil na stejnou sestavu jako proti Kubě a ta se nezklamala. Proti soupeři, s nímž se dosud utkal jedinkrát československý výběr v roce 1952 na mistrovství světa (3:0), se Češi od stavu 8:9 dostali do bodového trháku. Díky útoku v čele s univerzálem Janem Štokrem a smečařem Karlem Linzem se hnali pro klíčové tři body.

Ve druhé sadě reprezentanti dovolili Indům pouhých 13 bodů, pak ale narazili na jejich odpor. Hra byla ve třetí sadě dlouho vyrovnaná, až do stavu 23:22, žádné drama ale po dvou blocích Jiřího Krále nakonec Češi nedopustili. Poslední bod proměnil Linz. Bernardův výběr si uchoval šanci na olympiádu, na níž naposledy čeští volejbalisté startovali před 32 lety, ale postup už nemají jen ve své moci.

"Indové začali neuvěřitelně bránit, hlavně v poli, všechny balony nám vraceli a trpělivostí si počkali, než nás zablokují nebo my uděláme chybu," popsal nejdramatičtější pasáž zápasu diagonální hráč David Konečný. České družstvo si podle něj nicméně na papírově slabšího soupeře věřilo. "Věděli jsme, že kvalitativně jsme na tom lépe. Indové se jen v tom třetím setu svou bojovností dokázali zvednout, ale je vidět, že jsme zkušenější tým a máme navrch," konstatoval Konečný.

"Pro nás je důležité, že jsme vyhráli 3:0 a stále máme šanci postoupit na olympiádu," řekl kapitán reprezentace Ondřej Hudeček. Podle trenéra Bernanda bylo utkání obtížné v tom, že jeho svěřenci museli vyhrát 3:0, aby si uchovali nějakou naději na postup do Londýna. "V rozhodujících momentech se nám dařil servis a povedlo se i několik přechodů do útoku, což byly klíčové okamžiky dnešního zápasu," uvedl trenér. "Nehráli jsme úplně na naší nejvyšší úrovni, ale dnes to stačilo," dodal. 

Česko - Indie 3:0 (19, 13, 23)

Sestava Česka: Boula 2, Hudeček 5, Holubec 10, Štokr 22, Linz 18, Král 7, libero Kopáček - Sobotka, D. Konečný 2. Trenér: Bernard.

Turci připravili volejbalistům první prohru v Evropské lize

Čeští volejbalisté utrpěli v pátém zápase Evropské ligy první porážku. Na domácí půdě v Jablonci nad Nisou podlehl druhý reprezentační výběr Turecku 1:3. První český tým souběžně bojuje v Berlíně o účast na olympijských hrách.

Omlazený výběr pod vedením Jindřicha Licka hrál s ofenzivně laděnými Turky dva sety rovnocennou partii, ale v dalším průběhu už byli hosté lepší. Na síti ubránili více míčů a měli výrazně vyšší úspěšnost v útoku.

Je nám líto, video expirovalo.
Utkání Česko - Turecko

Nejlepší z domácího týmu byl univerzál Michal Kriško se 17 body, z nichž většinu ale získal v první polovině duelu. Před dvěma týdny Češi porazili v Rumunsku turecký výběr 3:0. I když mu podlehli, udrželi se v čele skupiny B.

"První polovinu utkání jsme zvládli výborně. Turci však předvedli o mnoho lepší výkon než včera a zaslouženě zvítězili. Špatný zdravotní stav některých hráčů mi bohužel nedovolil více střídat. Kluci bojovali, ale škoda, že jsme nevydrželi hrát až do konce," řekl kouč Licek

Česko - Turecko 1:3 (-23, 21, -19, -16)

Rozhodčí: Twardovski (Pol.), Skudnik (Slovin.). Čas: 105 min. Diváci: 1500.
Sestava Česka: Zajíček 4, Kriško 17, Bartoš 8, Mach 15, Bartůněk 1, Záhorský 11, libero Juračka - Janouch. Trenér: Licek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články