Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Volejbalisté na úvod mistrovství Evropy nestačili na světové jedničky Poláky

Čeští volejbalisté nestačili v prvním zápase evropského šampionátu na lídry světového žebříčku Poláky. Týmu, který letos vyhrál Ligu národů a z posledních tří mistrovství světa má dvě zlata a stříbro, svěřenci Jiřího Nováka podlehli ve Skopje 0:3 po setech 17:25, 20:25 a 20:25.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Polsko – Česko

Čeští reprezentanti se snažili nemít z Poláků až příliš velký respekt a napodobit volejbalistky, které ve středu ve čtvrtfinále Eura zaskočily srbské šampionky ziskem úvodní sady.

Poláci však podobnou senzaci nedopustili. Od začátku dominovali, zastavovali české útoky a nekompromisně šli za první výhrou.

"V první řadě nás zradil útok. Poláci samozřejmě prokázali kvalitu, ale my jsme měli situace, kdy jsme měli být na útoku údernější. Začali jsme set a najednou jsme pokaždé byli o čtyři body ve ztrátě, a to se pak hraje strašně těžko. Vůbec jsme se nedostali do kontaktu, který by nás emocionálně trochu nabudil," uvedl kouč Novák.

V základní sestavě začali navrátilec do reprezentace Donovan Džavoronok i univerzál Jan Hadrava, jenž strávil šest let v polské lize.

Český tým v celém zápase dokázal krotit polský servis, ale útočníci marně hledali recept na vysoký blok.

Ve druhém setu šli zkusit štěstí Jan Galabov, Marek Šotola i nahrávač Jiří Srb a změny tým oživily. Na více než 20 bodů to však nestačilo. Po dvou setech měli Poláci již 11 bodových bloků, za celé utkání čtrnáct. Češi se dostali na šest.

Do třetího dějství se vrátila takřka celá základní sestava, jen kapitána Adama Zajíčka na bloku nahradil Petr Špulák.

Teprve za stavu 6:8 se polská "mašina" dopustila první nevynucené chyby v celém zápase. Moc dalších šancí však favorité Čechům nenabídli.

"Myslím, že jsme začali hodně nervózně, a proto taky první set vypadal tak, jak vypadal. Postupem času jsme se trochu oklepali, začali hrát odvážněji a náš výkon se zvednul. Bohužel na silné Poláky to nestačilo," hodnotil blokař Josef Polák.

V pátek nastoupí Češi proti Dánsku, v sobotu je čeká Nizozemsko, v pondělí Černá Hora a o dva dny později uzavřou skupinu C proti domácí Severní Makedonii. Z šestičlenných skupin projdou do osmifinále vždy čtyři týmy. Češi obhajují čtvrtfinále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články