Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Volejbalisté Iraklisu přešli přes Odincovo do finále Ligy mistrů

Praha - Prvními finalisty Ligy mistrů se stali volejbalisté Iraklisu Soluň. V Praze dnes v úvodním semifinálovém duelu porazili výkonem 3:1 ruskou Iskru Odincovo, kterou přitom sázkové kanceláře označovaly za největšího favorita turnaje. Mečbol proměnil bývalý československý reprezentant Andrej Kravárik. O nedělním soupeři řeckého klubu, který v tomto ročníku neprohrál ani jeden z dosavadních 11 zápasů, rozhodne večerní italský duel Trentina s Maceratou, za kterou hraje Martin Lébl.

Tisícovky horkokrevných řeckých fanoušků, které zaplnily čtvrtinu areny a v hledišti měly jednoznačnou převahu, obstaraly hlučnou předehru dvouhodinové bitvy na dvorci, kterou řídil český rozhodčí Martin Hudík. Nespoutanost modrobílého davu navíc už před zápasem hodně zaměstnala ochranku haly, policii i úklidovou četu, jež měla plné ruce práce s hromadou papírových konfet naházených na hrací plochu při nástupu obou mužstev.

Zoran Gajič - trenér Odincova - nečekaně poslal na hrací plochu sestavu bez hvězdného brazilského smečaře Giby, ale ruská elita doplněná německým bijcem Schöpsem si zpočátku věděla rady i bez něho. Iraklisu se v úvodní sadě nedařil servis, přímý bod dokázal dát jenom Kravárik, a několik soluňských útoků do autu ostře kontrastovalo s bezchybnou hrou Odincova. Jeho mohutní blokaři nepustili soupeře ani do koncovky.

Iraklis zpřesnil ve druhém setu hru

V druhém setu ale Iraklis zpřesnil hru a pracovat naopak začala jeho obrana na síti. Rusové za nepříznivého stavu přidali na obětavosti, kapitán Abramov při zákroku v poli dokonce neváhal zbourat reklamní panely, jenže Soluň si vedení vybojovala zpět a ani Gibův příchod v koncovce na tom už nic nezměnil. Právě on se naopak zkaženým podáním postaral o poslední bod.

A v úvodu třetího dějství vítězné řecké chorály ještě zesílily. Sedmatřicetiletý Kravárik byl na bloku prakticky nepřekonatelný, smečaři přidávali jeden bod za druhým a skóre bleskově vyletělo až na 11:4. Ruský celek se ale postupně přibližoval, třebaže si obrana Iraklisu hned několikrát bez skrupulí vychutnala i brazilskou hvězdu. Odincovo dokázalo dokonce vyrovnat, jenže hned první setbol proměnila Soluň dalším neprostupným dvojblokem.

Čtvrtá sada dlouho patřila Odincovu

Čtvrtá sada naopak dlouho patřila Odincovu, i díky tomu, že se Giba konečně rozjel k obvyklému výkonu. Iraklis ale v druhé polovině setu odvrátil několik útoků, náskok znejistělého soupeře smazal a sám si vypracoval dva mečboly. Ten první ještě ruský tým odvrátil, ale Kravárik pak nekompromisní ranou poslal Soluň definitivně do finále a po chvíli mohl ze stolce rozhodčího kynout rozjásaným davům.

Ve finále Ligy mistrů bude Iraklis hrát potřetí za posledních pět let, na triumf však zatím čeká.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články