Volejbalista Veselý zpátky v nároďáku: Šmejkal je větší demokrat než Bernard

Praha - Čeští volejbalisté mají ve Světové lize stále šanci na postup ze skupiny. Před sebou mají ale ještě dvojutkání v Nizozemsku. Trenér Zdeněk Šmejkal se ale na postup do Final four neupíná. Ligu vzal jako příležitost vyzkoušet co nejvíc mladých hráčů. Celkem jich ve hře protočil 22. "Takhle to vyplynulo, na začátku jsem s tím do toho šel. Jsem jen rád, že nehrajeme spodek skupiny, ale že se pereme o vítězství," uvedl reprezentant Jakub Veselý.

Češi se po jedenácti letech vrátili do prestižní Světové ligy, kterou hrají nejlepší týmy světa. Národní tým se v soutěži objevil znovu po 11 letech, kdy se při své premiéře probojoval mezi nejlepší čtyři a ani letos se rozhodně neztratil.

S Korejci, Portugalci a Nizozemci sehrál Šmejkalův výběr dvě dvojutkání doma i venku a vybojoval celkem 6 vítězství v 10 duelech. Češi jsou zatím třetí ve velmi vyrovnané tabulce skupiny, mají 15 bodů, jen o bod méně než Portugalci a o 3 body méně než první Nizozemci.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Volejbalista Jakub Veselý

Klíčové z hlediska postupu do Final four, které se odehraje v Sydney, bude právě dvojutkání v Nizozemsku. "Když teď dvakrát vyhrajeme v Nizozemsku za plný počet bodů a Portugalsko nezíská ze dvou zápasů plný počet bodů, tak je šance na postup do Final four. A kdyby se nám tam podařilo vyhrát, postoupili bychom do Final six, což je už finální turnaj, kde se hraje o celkového vítěze Světové ligy," řekl Veselý.

"Nizozemci mají silnou generaci. Hrají tam kluci, kteří působí ve světových týmech, mají dobré individuality, silných 12 hráčů. Když jsme s nimi hráli v Chomutově, vedli jsme nad jejich základní šestkou 2:0. Jejich trenér prostřídal pět hráčů, a ti nás porazili. Jsou silní," zdůraznil.

Ten do Nizozemska kvůli protáčení hráčů ve Šmejkalově systému nepojede, ale nevadí mu to. "Světová liga je po olympiádě, mistrovství světa a mistrovství Evropy nejprestižnější soutěž. Hrají ji kvalitní soupeři, šel jsem do toho s vidinou dobrých zápasů a zatím jsem spokojen," sdělil Veselý.

V prvé řadě je ale rád, že se do reprezentace vrátil po dvouleté odmlce. "Dal jsem si pauzu. S bývalým nizozemským trenérem Stewartem Bernardem jsme nenašli společnou řeč a pauzu jsem si vyplnil beachvolejbalem, takže jsem se hry pořád tak nějak držel. Na palubovce mi to jde přece jen lépe než na písku, rád jsem se vrátil," vysvětlil Veselý, podle kterého je Šmejkal větší demokrat. "Komunikace mezi námi je taková bližší, lidštější," dodal.

Atmosféra v týmu je podle Veselého výtečná. Občasné herní výkyvy mančaftu dává za vinu zkušenostem. "Nejde o to, že bychom byli věkově mladí, ale o zkušenosti ze světové úrovně. Ale chyby, které děláme v technickém rázu, nahrazujeme bojovností, kterou vyhráváme tie-breaky. Ty by nemusely být, ale naštěstí je zvládáme vyhrávat," upozornil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články