Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Volejbal mám v DNA, hlásí hvězdný univerzál Zajcev

Je jednou z největších hvězd současného volejbalu. Ivan Zajcev má sice ruské kořeny, většinu svého života ale strávil v Itálii. Tam ostatně i nyní hraje za Modenu. A věří, že v jednatřiceti letech ještě neřekl poslední slovo.

Ivan Zajcev
zdroj: ČT sport

Kapitán Modeny podědil talent po svých rodičích. Otec Vjačeslav reprezentoval Sovětský svaz ve volejbalu a patřil k oporám tamní reprezentace, která šla na přleomu 70. a 80. let od úspěchu k úspěchu. Ivanova matka Irina Pozdňakovová byla zase členkou národního plaveckého družstva.

"Už od začátku bylo jasné, že nemůžu dělat žádný jiný sport než volejbal. Je to můj osud, mám volejbal v DNA. Rád bych v kariéře dosáhl podobných úspěchů jako můj otec. Nebude to lehké, ale snad se to povede. Do konce kariéry mi ještě pár let zbývá," říká Zajcev.

S italskou reprezentací získal třeba stříbro na olympijských hrách v Riu 2016, čtyři roky předtím bronz.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil: Ivan Zajcev

"Narodil jsem se v Itálii na konci otcovy kariéry. Od začátku jsem se cítil být Italem. Rodiče mě samozřejmě vychovali sovětským způsobem, ale i tak jsem prostě stoprocentní Ital," tvrdí.

Ruské kořeny ale Zajcev nezapře. Ostatně tomu dost napovídá i jeho přezdívka: Car.

"Bylo mi devatenáct let, hrál jsem v Římě a jeden můj kamarád z místních ultras na mě tak zavolal. Přezdívka se uchytila, od té doby mě všichni v Itálii a na světě znají jako Cara," vzpomíná Zajcev, který před Modenou a Římem prošel i Perugií, Dynamem Moskva či celkem Al Arabi.

Ivan Zajcev
zdroj: ČT sport

Rodák ze Spoleta patří k naprosté volejbalové elitě, přehled má i o českém volejbalu. "Vybaví se mi třeba Donovan Džavoronok, který hraje v Monze. Je to mladý a nadějný kluk," říká Zajcev.

Džavoronok podle něj vyrostl v Česku ve skvělého hráče, stále má ale velký prostor pro zlepšování.

"Jak po technické, tak i mentální stránce. Přechod do lepší soutěže je psychicky náročný. Není lehké se hned prosadit v týmech, jako jsou Monza nebo Modena. Musíte to mít srovnané v hlavě."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články