Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vítěz základní části z Budějovic končí. Do finále extraligy jdou volejbalisté Brna

Brno – V základní části extraligy prohráli jen dvakrát a radovali se z vítězství. V play-off však volejbalisté Českých Budějovic tak úspěšní nebyli a končí v semifinále. Nad jejich síly bylo Brno, které šestý duel ovládlo 3:0 po setech 25:19, 25:21, 25:23 a sérii vyhrálo 4:2 na zápasy. Jihomoravané jsou ve finále po 26 letech, v roce 1990 získali ještě pod vedením trenéra Karla Lázničky mistrovský titul. Jihočeši naopak budou poprvé od roku 2010 v boji o zlato chybět.

Slavící volejbalisté Brna
zdroj: ČTK autor: Stejskal Ivo

"Je to paráda. Soupeř stále plakal, koho nemá, místo toho, aby se zabýval tím, koho má k dispozici. Dnes utkání rozhodl servis a obrana. V tom jsme byli jednoznačně lepší," řekl nejlepší hráč brněnského týmu Michal Hrazdira, který si společně se Sergejem Andrianovem připsal 18 úspěšných bodů.

Brňané mají před sebou druhé finále v sezoně a znovu s Libercem. V únoru prohráli rozhodující duel o Český pohár, když předtím v semifinále překvapivě vyřadili právě České Budějovice.

"Na poháru v Liberci přišel rozhodující výkonnostní vzestup. Dokázali jsme si tam, že můžeme s příchodem univerzála Andrianova i tak kvalitního soupeře, jakým jsou České Budějovice, porazit," uvedl trenér Brňanů Marek, pro něhož je postup do extraligového finále největším trenérským úspěchem.

Je nám líto, video expirovalo.
Volejbalisté Brna porazili České Budějovice 3:0 a jsou ve finále

Jihomoravané po prohře v minulém duelu na jihu Čech byli v domácím prostředí důraznější, soupeře dostávali pod tlak tvrdým servisem a jejich silnou zbraní byly i bloky. Jihostroj stále postrádal zraněného Sobotku a od druhého setu také nahrávače Habra. Ten si za stavu 7:9 při obranném zákroku na síti poranil koleno a musel jej nahradit Červinka.

V úvodním setu získali domácí volejbalisté tříbodový náskok. Většinu útočných akcí, které připravoval nahrávač Haník, zakončovali smečař Hrazdíra a univerzál Andrianov. Jihočechům se podařilo po chybách soupeře set zdramatizovat a snížili na rozdíl jediného bodu (20:19), v koncovce už ale nepřidali ani bod.

Ve druhém setu drželi hosté krok do jeho poloviny, ale po zranění Habra jim místy vázla kombinační souhra. V závěru se ještě vzchopili, ale stačilo to jen na korekci skóre. "Soupeř byl dnes jednoznačně lepší, vyhrál zaslouženě. Mrzí mě, že jsem zápas nemohl dohrát," litoval Filip Habr.

Ve třetí sadě si Brňané proti houževnatému protivníkovi udržovali stále náskok. V koncovce Jihočeši odvrátili dva mečboly, ale následný útok Hrazdíry ukončil jejich naděje na šestou finálovou účast za sebou. V předchozích pěti ročnících českobudějovičtí volejbalisté získali tři tituly a dvě stříbrné medaile, tentokrát budou hrát jen o bronz s Karlovarskem.

"Sérii rozhodlo to, že jsme přišli o polovinu základní sestavy. To se nedá ustát. Chtěl bych pochválit naše hráče za bojovnost. Nyní mám plnou hlavu starostí se sestavou, jak připravit tým na boj o bronzové medaile," uvedl budějovický trenér Jan Svoboda.

Hrát se bude v Rondu

Brno odehraje domácí finále v hale Rondo, která je domovskou arénou hokejistů Komety. Série začne v neděli 24. dubna v Liberci a na severu Čech bude pokračovat v pondělí. V Brně se bude hrát ve čtvrtek 28. a v pátek 29. dubna. "Současná kapacita haly v Kounicově ulici je nedostatečná. Vzhledem k tomu, že zde bylo finále a titul naposledy před šestadvaceti lety, tak věříme, že se nám podaří využít kapacitu Ronda bez prostorů na stání za oběma brankami," řekl manažer brněnského klubu Martin Gerža.

Šesté semifinále sledovalo ve vyprodané hale 1100 diváků. Brněnští volejbalisté se začnou v novém prostředí připravovat už od středy. "Chtěli bychom vytvořit divácký rekord při extraligovém volejbalu. K tomu by měly stačit tři tisíce diváků," uvedl Gerža.

Hráči tolik nadšení ze změny prostředí nejsou. "Zažil jsem to hned první rok při zahraničním působení v Itálii. A prohráli jsme," poznamenal kapitán mužstva Michal Hrazdira.

Semifinále play-off volejbalové extraligy mužů - 6. zápas:

Brno - České Budějovice 3:0 (19, 21, 23), konečný stav série 4:2.

Nejvíce bodů: Hrazdíra a Andrianov po 18, Sucharev 13 - Maciel 12, Mach 7, Polák, Michálek a Fila po 5. Konečný stav série: 4:2.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články