Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Velká krádež na volejbalovém svazu. Zaměstnanec z účtu vybral až 20 milionů

Praha – Až 20 milionů bylo ukradeno z účtu Českého volejbalového svazu. Peníze podle zjištění serveru Aktuálně.cz odcizil jeden ze zaměstnanců ekonomické sekce, který byl údajně závislý na automatech. Svaz už na muže podal trestní oznámení a policie případ řeší. Podle předsedy svazu Zdeňka Haníka není financování volejbalu ohroženo.

Absenci téměř 20 milionů korun na svém účtu odhalil Český volejbalový svaz díky mimořádné prověrce, kterou zadalo vedení kvůli finančním problémům svazu. "Problémů jsme si všimli na konci minulého roku, když jsme ho dofinancovávali. V lednu jsme měli první informace o tom, že peníze mizí," řekl pro Radiožurnál předseda Českého volejbalového svazu Zdeněk Haník. 

Prověrka ukázala, že z účtu svazu byly odeslány podezřelé platby, které vedly k jednomu ze zaměstnanců ekonomické sekce. Nyní probíhá vyšetřování celé kauzy. Volejbalový svaz ale neví, zda se částka na jeho účet vrátí, neboť podezřelý muž byl pravděpodobně závislý na hazardu a peníze už mohl prohrát na automatech. 

"Nemůžu o tom říct nic bližšího, protože vyšetřování ještě není u konce," řekl Aktuálně.cz Haník. Kolik peněz muž podezřelý ze zpronevěry, jehož policie stíhá od srpna, celkem odčerpal, nechtěl upřesnit. Údajně se jedná o částku v rozmezí 16 až 20 milionů korun.

Je nám líto, video expirovalo.
Volejbalový svaz přišel o 20 milionů, zpronevěru řeší policie

Podle Haníka není financování volejbalu ohroženo

"Ta osoba se přiznala. Čili případ je víceméně jasný - je to kriminální čin, který spáchala konkrétní osoba," prozradil Haník České televizi. Kolik peněz muž podezřelý ze zpronevěry, jehož policie stíhá od srpna, celkem odčerpal, nechtěl upřesnit.

Údajně se jedná o částku v rozmezí 16 až 20 milionů korun, což je čtvrtina svazového rozpočtu. Haník podotkl, že na svazu selhaly kontrolní mechanismy, protože audit nic neodhalil. "Museli jsme zjednat nápravu, protože do určité míry selhaly kontrolní mechanismy. Od pachatele to byla sofistikovaná akce," řekl Radiožurnálu. Financování volejbalu podle něj není ohroženo. "Situaci máme pod kontrolou."

Svaz si prý včas zajistil rezervy, díky nimž výpadek peněz zvládne. "Byli jsme připraveni. Signály, že se něco děje, jsme měli delší dobu," dodal.

Zdroj
Aktuálně, rozhlas.cz, ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články