Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Truong s Římalem pomohli Brnu ke třetímu místu, trenér věští volejbalistům zahraniční štaci

Na hřišti plní každý zcela odlišnou roli, přesto mají mnoho společného. Nahrávač Luan Duc Truong s univerzálem Danielem Římalem patří mezi tahouny volejbalistů Brna. Trenér výběru Ondřej Marek klade důraz zejména na souhru i týmovost a oběma svěřencům věští zahraniční angažmá.

Volejbalisté Brna
zdroj: ČT sport

Truongovi, kterému nikdo neřekne jinak než Pepa, příchod do Brna podle jeho slov hodně usnadnili spoluhráči.

"Nějakou dobu se s nimi už znám, sehrání nebylo tak složité. Kdybych zůstal ve Zlíně, určitě bych se nedostal na takovou úroveň, na které jsem."

Volejbal původně bral spíše jako doplněk k práci. "V Brně jsem dostal možnost si to vyzkoušet naplno," říká.

Tahounem týmu na postu univerzála je třiadvacetiletý Římal. "Měl bych být mezi nejvíc bodujícími hráči. Snažím se užívat si to, nepřipouštím si tu roli a pracuju naplno."

Je nám líto, video expirovalo.
Truong a Římal jsou tahouny volejbalistů Brna

Kouč Marek u nich oceňuje právě zejména pracovitost. "Hlavně Daniel toho v první lize nahrál spoustu dva tři roky zpátky. To se projevuje," myslí si.

Oba si spolu herně dokonale padli. "Hrají docela rychle, což dělá většině týmů problémy a z toho asi pramení úspěšnost," přemýšlí kouč.

Truong i Římal přitom v minulé sezoně nepatřili do základní sestavy. V tomto ročníku, který byl kvůli koronavirové pandemii ukončen, ale bylo vše jinak.

Fungující spolupráce se podepsala i na postavení Brna v tabulce, které při předčasném ukončení extraligy bylo třetí za prvním Karlovarskem a druhými hráči Českých Budějovic.

Volejbalisté Brna
zdroj: ČT sport

"Loni začátek nevyšel, řešili jsme to Ondrou Boulou. Stejně to bylo letos v prvním zápase v Beskydech, kde jsme to nezvládli (3:1). I Dan měl problémy, protože za ním vždycky někdo stál. Letos už to musel odtáhnout," popisuje trenér Marek.

Čtyřiadvacetiletý Truong měří 176, Římal má 189 cm a na svých postech tak patří k nejmenším hráčům v extralize.

"V rychlosti a výskoku musím být rychlejší než ostatní a snažit se jim utéct," dodává Římal. A Truong pokračuje: "Snažíme se to kompenzovat přesností nahrávky."

Navzdory vzrůstu mohou oba pomýšlet na budoucí zahraniční angažmá. U brněnského univerzála to nicméně může znamenat přechod na pozici smečaře.

"Budu jedině rád, když půjdou cestou třeba Michala Hrazdiry, který si v zahraničí odehrál spoustu sezon, pak se vrátil a znovu Brnu pomohl. Za mě by tohle byla úplně ideální varianta," přeje si Marek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články