Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Triumf patří volejbalistkám Prostějova, Olympu nedaly šanci

Praha – Volejbalistky Prostějova slaví šestý extraligový titul v řadě. Po dvou finálových vítězstvích na domácí půdě nezaváhaly Moravanky ani na palubovce Olympu Praha, kde zvítězily 3:0 na sety a stejným poměrem ovládly i celou sérii. Trenér Miroslav Čada tak má v extralize už jedenáctý titul, před prostějovským angažmá pětkrát triumfoval s Brnem. 

Radost volejbalistek Prostějova
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

"Družstvo bylo složeno pro nejvyšší cíle a bereme to tak, že bychom měli doma dominovat," řekl Čada, který stojí za všemi šesti tituly Prostějova. "Prohráli jsme v sezoně jenom jednou, minulé roky to bylo trochu těžší, ale velký rozdíl v tom nebyl. Letos jsme měli tým kompaktní a měli jsme vysoký útočný potenciál." 

Olymp v Prostějově favoritkám statečně vzdoroval, oba předchozí zápasy dokázal zdramatizovat a v každém získat set. Jenže v domácím prostředí se mu dařilo o poznání méně. Špatně přihrával a poté často narážel do připravených bloků. Ty v úvodní sadě uměla překonat prakticky jen Kvapilová, ale postupem času se přestalo dařit i jí.

První i druhý set tak skončil poměrně jednoznačným rozdílem šesti bodů a Olymp měl poslední šanci. Jenže na druhé straně stála jeho bývalá opora Kossányiová, kterou finálová série zastihla ve výtečné formě. Po desetibodové prostějovské šňůře vyletělo skóre na 7:16 a bylo rozhodnuto, mečbol posléze proměnila útokem ze středu sítě Borovinšeková.

Nejlepší hráčkou utkání byla vyhlášena nahrávačka Prostějova i reprezentace Vincourová. "Byly jsme na Olymp připraveny a v posledním utkání Olymp nepředvedl výkon, který ukázal u nás," řekla devatenáctiletá Vincourová. "Je to krásný pocit, že jsme vyhrály ve třech zápasech a nemusíme už hrát další." 

Pražanky Prostějov přemohly. Jednou.

Olymp nicméně jako jediný celek dokázal v této sezoně na české scéně obhájkyně mistrovského titulu porazit. V nadstavbové části extraligy zvítězily Pražanky na konci února doma 3:1, zbývajících sedm vzájemných duelů včetně extraligového i pohárového finále však ovládl favorizovaný Prostějov.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Olymp - Prostějov

"Chceme-li uspět s takto silným soupeřem, musíme hrát na hranici rizika a riziko přináší chyby. Celá tato série byla o velkém množství našich chyb, ať už vynucených, nebo nevynucených," řekl trenér Olympu Stanislav Mitáč. "Proti takhle zkušenému družstvu naše mladé hráčky v některých okamžicích nemají co hrát. Soupeř nás má přečtené, je zkušenější, starší, větší a po zásluze nás přehrál." 

Pražský klub naposledy získal titul v roce 2008. Pak nastala éra Prostějova, který vyhrál extraligu šestkrát za sebou. Také loni i předloni ve finále porazil Olymp hladce 3:0 na zápasy. 

Olymp Praha - Prostějov 0:3 (-19, -19, -16)

Rozhodčí: Fink, Hudík. Čas: 70 min. Diváci: 390. Konečný stav série: 0:3.

Sestavy a body:

Olymp: Halbichová 1, Hodanová 6, Sládková, Kvapilová 16, Mlejnková 9 Mudrová 4, libero Dostálová - Trnková 5, Jančaříková. Trenér: Mitáč.

Prostějov: Maleševičová 11, Borovinšeková 7, Carterová 15, Kossányiová 9, Steenbergenová 9, Vincourová 4, libero Jášová - Soaresová. Trenér: Čada.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články