Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Státnice jako překážka v boji o titul. Perušič se Schweinerem se pro MČR možná rozdělí

Letošní sezona jim vyšla náramně, a jakožto světové třináctky měli na mistrovství České republiky útočit na premiérový titul. Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem se ale pro domácí šampionát možná rozdělí. Za vším stojí blížící se státní zkouška druhého jmenovaného a boj v olympijské kvalifikaci.

Ondřej Perušič (vlevo) a David Schweiner
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Na písku se před zápasem na domácím šampionátu ve Slavkově u Brna připravuje Ondřej Perušič a vedle něj nový parťák. I tak by mohlo vypadat mistrovství České republiky, které proběhne na přelomu srpna a září.

Ne tedy, že by nejlepší český pár měl problémy a rozhodl se rozdělit. Naopak v myslích mají světové třináctky velké plány. Boj o vytoužený domácí titul jim ale komplikují školní povinnost Davida Schweinera, kterého čekají státnice na vysoké škole a s ohledem na kvalifikaci olympijských her 2020 duo přemýšlí o krátkodobém odloučení.

"My chtěli hrát spolu. Domácí titul ještě nemáme, na druhou stranu David má státnice hned po MČR a pokud bychom teď měli pořádnou přípravu, pak odehráli šampionát a zkoušky se mu nepovedly, byla by to pro nás velká komplikace pro start olympijské kvalifikace," vysvětlil Perušič.

Třiadvacetiletý reprezentant však nevylučuje, že by turnaj nakonec spolu odehráli. Pár zvažuje různé možnosti. Varianta nastoupit ve Slavkově s někým jiným ale není daleko. "David by se v té době připravoval individuálně a spojili bychom se zase po jeho státnicích," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Jak budou hrát na MČR a co sezona? Odpovídají beachvolejbalisté Perušič, Schweiner

S touto cestou je srozuměný i čtyřiadvacetiletý Schweiner. "Začali bychom do toho šlapat před olympijskou kvalifikací. To je přece hlavní cíl a důvod, kvůli čemu hrajeme," uvědomuje si. 

Právě olympiáda v Tokyu 2020 je pro české jedničky velkým lákadlem. Pokud se chtějí vyhnout složité kontinentální kvalifikaci, potřebují skončit mezi 16 nejlepšími dvojicemi světa, což by se jim letos podařilo, jelikož drží 13. pozici. Toto umístění by si však potřebovali okupovat i za rok a půl.

Letošní sezona se každopádně mladému českému duu povedla životně, když začali sbírat i mezinárodní úspěchy. V tříhvězdičkovém turnaji v tureckém Mercinu bralo stříbrné medaile, v Ostravě na turnaji se čtyřmi hvězdami bylo blízko bronzu, jenže nevyužilo sedm mečbolů a nakonec skončilo čtvrté.

Velkým dílem k velkému pokruku a posunu ve výkonech přispěl jejich italský trenér a bývalý hráč světového okruhu Andrea Tomatis, s nímž si Češi spolupráci pouze chválí. "Změnil nám úplně hru. Posunul nás v technice i taktice. A my jsme spokojeni jak po stránce lidské, tak i herní," řekl Schweiner.

Češi proto s koučem, který také vedl nyní už bývalý pár Kristýna Hoidarová Kolocová, Michala Kvapilová, plánují spolupracovat nadále. "Největší jeho poředností je, že má zkušenosti ze světové tour. Sám ji dlouho hrál a velmi dobře. Vysvětlil nám, jak hrát proti týmům, které mají vysoký blok. Jsou to detaily, ale pokud to člověk dodržuje, může to znamenat oproti nejlepším týmům rozdíl," dodal Perušič.

České jedničky, které spolu hrají už tři roky, tak mají vše výborně rozjeté a pokud udrží nastolený směr, Tokio volá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články