Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Startuje ME v plážovém volejbale, Sluková s Hermannovou se odhlásily

Praha/Jurmala (Lotyšsko) - Češky měly patřit k favoritkám evropského šampionátu v plážovém volejbalu. Úřadující vicemistryně starého kontinentu Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovou se ale v lotyšské Jurmale kvůli zranění zad prvně jmenované neobjeví. Česko tak budou reprezentovat pouze Kristýna Hoidarová Kolocová s Michalou Kvapilovou. Přímé přenosy z evropského šampionátu vysílá od pátku do neděle živě web ctsport.cz. 

Barbora Hermannová a Markéta Nausch Sluková
zdroj: ČTK autor: Petr Toman

Slukovou trápila bolest zad od MS, kde skončily s Hermannovou na devátém místě. Trénovala od té doby jen lehce a v Jurmale si zkusila zahrát naplno v tréninku. "Doufala jsem, že to odezní, ale ještě se to zhoršilo a cítila jsem, že záda nejsou v pořádku. Možná bych jeden dva zápasy 'přežila', ale naším cílem je hrát co nejlépe a ne sbírat body a eura. Je lepší, když za nás nastoupí zdravé hráčky," uvedla Sluková.

"Těšila jsem se, ale viděla jsem, jak Maki trpí při každém úderu, a nemohly bychom hrát naši hru. Je lepší se odhlásit a zkusit se dát dohromady třeba na Hamburk nebo český šampionát," doplnila parťačku Hermannová.

Slukové se snažili pomoci lékaři Ruska, český tým problém se zády konzultoval s italským odborníkem. "Oba doporučili, aby nehrála, terapii, další vyšetření a odpočinek," řekl Simon Nausch, rakouský trenér českého páru a manžel Slukové. "Bolí to, ale vrcholný výkon podáte jen ve vrcholné formě," dodal.

Trenér se zlobil, že pár, který by měl obhajovat stříbro, nemá k dispozici vlastního fyzioterapeuta či lékaře. "Musíme to probrat s naší federací a partnery, protože by pomohlo mít vlastní lékařský tým jako ostatní," řekl Nausch. "Není příjemné obíhat všechny okolo a shánět přes známé pomoc."

Česko bude mít na turnaji Kolocovou a Kvapilovou

Kolocová s Kvapilovou byly před rokem na ME sedmnácté. "Vloni jsme se na ME dostaly díky udělené divoké kartě, letos jsme páté nasazené, už to samotné vnímáme jako velký úspěch celé této sezony. Loňský výsledek bychom určitě rády vylepšily, jakýkoliv jednociferný výsledek bychom považovaly za velmi dobrý," uvedla Kolocová.

Michaela Kvapilová (vlevo) a Kristýna Hoidarová Kolocová
zdroj: ČTK autor: Lebeda Pavel

Na třetí triumf v řadě budou útočit Němky Laura Ludwigová s Kirou Walkenhorstovou. Olympijské vítězky z Ria de Janeiro jsou favoritkami poté, co se ve Vídni staly prvními německými mistryněmi světa. Mezi muži Češi chybí, titul budou z pozice druhých nasazených obhajovat Italové Paolo Nicolai a Daniele Lupo.

V Lotyšsku začne turnaj souboji ve skupinách, z nichž jako na Světovém okruhu postoupí vítězové přímo do 2. kola play-off a celky z druhých a třetích míst čekají duely 1. kola. O medaile se bude hrát v neděli.

Češi slavili úspěch v začátcích evropských šampionátů. Eva Ryšavá (dříve Celbová) se Soňou Novákovou (Dosoudilovou) triumfovaly na Evropě v letech 1996 a 1998. Mezi muži získali zlato současný předseda volejbalového svazu Marek Pakosta s Michalem Palinkem v roce 1996.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články