Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Taneční sport 2024

Startuje extraliga volejbalistů v novém formátu, Jihostroj začne cestu za obhajobou ve Zlíně

S novým formátem začíná nový ročník extraligy volejbalistů. Takzvané play-out o konečné umístění si na jaře zahrají týmy vyřazené v předkole a ve čtvrtfinále play-off i celky, které budou na jedenáctém a dvanáctém místě po základní části. Titul bude obhajovat Jihostroj České Budějovice, který zahájí základní část na palubovce Zlína, přímý přenos sledujte od 17:50 na ČT sport a ČT sport Plus.

Jihostroj České Budějovice
zdroj: www.volejbalcb.cz autor: Dan Kubát

ČEZ volejbalové extraligy mužů se zúčastní třináct celků, které od čtvrtka do 8. března odehrají dvoukolovou základní část. Šest nejvýše postavených týmů pak postoupí přímo do čtvrtfinále, o zbývající dvě místa v boji o titul se utkají týmy na sedmém až desátém místě.

Třináctý celek bude hájit extraligovou příslušnost v baráži proti vítězi první ligy. Novinkou budou dohrávky vyřazovacím způsobem o páté až osmé a deváté až dvanácté místo.

"Kvůli kalendářům světové a evropské federace se výrazně zkrátila klubová sezona, což národní federace ani kluby nemůžou ovlivnit. Proto jsme my v novém ročníku extraligy chtěli dát klubům možnost odehrát co nejvíce utkání. Chceme sezonu prodloužit všem, kteří vypadnou předčasně a čekala by je čtyřměsíční herní pauza," uvedl předseda Asociace volejbalových klubů (AVOK) Jakub Novotný.

Úřadující mistři z jihu Čech mají znovu nejvyšší ambice. "Nemůžeme mít jiné cíle než být zase na té samotné špici. Jsme v pozici, kdy chceme zkombinovat kvalitu zahraničních hráčů s velkým potenciálem našich odchovanců. Bude to těžké, týmy posilují, dochází ke změnám. Dá se předpokládat, že čtyři až pět týmů má na to, aby aspirovaly na titul. My k nim patříme," řekl prezident Jihostroje Jan Diviš, pro něhož je to poslední sezona ve funkci.

Šampioni vstoupí do sezony pod vedením nového trenéra Zdeňka Šmejkala. Novým kapitánem bude Petr Michálek, který absolvuje sedmnáctou sezonu v klubu. "Je to pro mě čest, děkuji Zdeňkovi Šmejkalovi za důvěru," řekl někdejší smečař, který před rokem přešel na post libera.

Favority soutěže jsou vedle aktuálních šampionů z Českých Budějovic také mistři z roku 2023 a finalisté posledního ročníku Lvi Praha, Karlovarsko a Kladno. Podle Novotného by se k těmto týmům mohla připojit i liberecká Dukla.

"Podle toho, co jsem viděl na přípravných turnajích, se nám kvalita ligy herně zase posunula výš. Navíc se vyrovnává střed tabulky. Nejvýše asi budou tři, možná čtyři odskočené týmy, ale rozhodně to nebude o tolik jako dřív. Je tam spousta velmi kvalitních týmů, které posílily a sportovní i produktovou práci dělají čím dál tím lépe, a ty určitě nikomu nedají nic zadarmo. Proto si myslím, že to bude vyrovnané," doplnil šéf řídícího orgánu soutěže.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články