Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Srbsko ovládlo volejbalovou Evropu

Vídeň – Srbští volejbalisté zvítězili nad Itálií ve finále mistrovství Evropy. Na kontinentálním šampionátu zvítězili po deseti letech – vzhledem k politickým změnám však poprvé pod hlavičkou Srbska – když soupeřům přenechali úvodní set poměrem 17:25, ale zbytek utkání už ovládli 25:20, 25:23 a 26:24.

Volejbal
zdroj: ČTK/AP autor: Ronald Zak

Úspěšný začátek, kdy dokázali rozvrátit srbskou obranu, snad šestinásobné mistry Evropy z Itálie ukolébal. Od druhého setu polevili. Nechali soupeře vytvořit si tříbodový náskok. Nakonec stav srovnali, potom se ale nedokázali ubránit náporu vůdce týmu Ivana Miljkoviče a střelce Terziče, který získal dva důležité body – rozhodl druhou sadu esem o pásku a nakonec proměnil i mečbol. Jeho plachtící servis italský smečař Parodi pustil v domnění, že směřuje do autu, ale dopadl mu za záda ještě před čárou a Srbové mohli slavit.

"Před mistrovstvím jsme nemysleli ani na první čtyřku, ale zázraky se dějí. Sice nemáme ty nejlepší jednotlivé hráče na světě, ale máme obrovské srdce," prohlásil Ivan Miljkovič, který byl zvolen nejužitečnějším hráčem turnaje. "Já osobně už mám spoustu medailí, ale tady jsem byl poprvé jako kapitán, proto je pro mě dnešní zlato jedinečné," dodal.

Pro Srbsko je přesto vítězství pouze potvrzením aktuální formy. Evropský šampionát sice vyhrál tým tehdejší Jugoslávie naposled v roce 2001, ale současně byli na loňské mistrovství světa ze zemí starého kontinentu nejlepší, když skončili třetí za Brazílií a Kubou. Naopak pro Itálii je i stříbro velkým úspěchem. Tým sice na mistrovství Evropy třikrát vyhrál, ale do finále na velké akci se dostali poprvé po šesti letech.

Ve finále chyběl největší papírový favorit turnaje Rusko, které v dramatickém semifinále nestačilo na Srby, i Polsko, které vypadlo po střetu s Itálií. Poražení semifinalisté se odpoledne utkali o bronz, které nakonec získali neúspěšní obhájci evropského titulu Poláci.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články