Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Srbské volejbalistky porazily Němky 3:2 a kralují Evropě

Bělehrad – Evropskému volejbalu bude nejméně dva roky vládnout v mužích i ženách Srbsko. V Bělehradě domácí hráčky porazily ve finále mistrovství Evropy Německo 3:2 a navázaly na dva týdny starý triumf svých krajanů na šampionátu ve Vídni. Bronz získaly hráčky Turecka, na královny posledních dvou ME Italky cenný kov nezbyl.

Srbské mistryně Evropy
zdroj: AP autor: Darko Vojinovic

Srbské hráčky se vybičovaly k historickému úspěchu před bouřící bělehradskou halou Pionir s devíti tisíci fanoušků i před králem současného tenisu Novakem Djokovičem, který si víkendové vyvrcholení turnaje nenechal ujít. Němkám připravily první porážku na letošním ME, byť byly po první sadě pod obrovským tlakem soupeřek a prohrávaly ještě 1:2 na sety.

Němky totiž začaly svým typickým precizním výkonem se skvělou obranou a úvodní sadu vyhrály rozdílem devíti bodů. Jenže pak začaly náporem na bloku domácí volejbalistky, nabouraly soupeřkám sebevědomí a vyrovnaly se jim. Závěr třetí sady poznamenaly dvě srbské chyby: nečistý úder a žlutá karta pro trenéra Terziče za protesty k rozhodčí.

Je nám líto, video expirovalo.
ME ve volejbalu 2011 Itálie a Srbsko

Ztracenou koncentraci srbské hráčky dlouho hledaly, prohrávaly ve čtvrtém setu 0:6 a ještě 15:18, ale nevídanou devítibodovou šňůrou otočily na 24:18 a vynutily si pokračování. Tie-break odehrály v euforii a s pomocí výtečné smečařky Molnárové už Němky do zápasu nepustily. Ty tak nevyužily šanci navázat na dva triumfy bývalé NDR z let 1983 a 1987.

Bronzové medaile si z Bělehradu odvezly turecké reprezentantky, Italkám se nejenže nepodařil na ME útok na zlatý hattrick, ale po titulech ze šampionátů 2007 a 2009 zůstaly bez medaile. Po další dnešní urputné bitvě podlehly 2:3. Turecký tým se dočkal cenného kovu poprvé po osmi letech od domácího šampionátu a zároveň odměny za to, že ve čtvrtfinále senzačně vyřadil ruské mistryně světa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články