Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Srbské volejbalistky jsou mistryněmi Evropy, ve finále zdolaly Nizozemky

Šampionkami starého kontinentu ve volejbale se staly reprezentantky Srbska. Ty v Baku nezastavily ve finále ani hráčky Nizozemska, které nové mistryně Evropy zlobily hlavně ve třetím setu, který získaly, ale na víc to nestačilo – finále vyhrály Srbky 3:1. Na trůn se Srbky vrátily po šesti letech. Bronzové medaile získaly turecké hráčky, které porazily tým pořádajícího Ázerbájdžánu 3:1.

Je nám líto, video expirovalo.
Srbské volejbalistky jsou novými mistryněmi Evropy

O zlato se utkaly týmy, které loni na olympijských hrách držely evropský prapor nejvýše - Srbky získaly v Riu de Janeiru stříbro, Nizozemky skončily čtvrté. Na letošním ME na oba tyto celky narazily v základní skupině české reprezentantky a ani v jednom případě proti velkým favoritkám neuspěly.

Srbky se druhým evropským titulem vyrovnaly v historickém pořadí Německu, Polsku a Itálii, lepší je jen suverénní Rusko s 19 triumfy. Právě Rusky vyhrály dva předchozí šampionáty, letos ale nečekaně ztroskotaly už ve čtvrtfinále na Turecku.

Druhý titul mohlo získat i Nizozemsko, ale stejně jako předloni nedokázalo udělat poslední krok. Jediný nizozemský triumf je starý už 22 let.

V neděli nizozemské svěřenkyně trenéra Jamieho Morrisona dokázaly po dvou vyrovnaných úvodních setech snížit na 1:2, ale ve čtvrté sadě už kraloval jejich protivník. Zejména Tijana Boškovičová byla prakticky nezastavitelná, teprve dvacetiletá volejbalistka se postarala o 29 srbských bodů a po finálovém utkání byla vyhlášena nejlepší hráčkou turnaje.

Radost srbských volejbalistek z triumfu v ME
zdroj: ABACA autor: AA

"Jsem velmi hrdý především na to, jakým způsobem jsme k titulu došli. Žádnému soupeři jsme vlastně nedali ani šanci na to, aby nás mohl porazit. Pořád je to ale svým způsobem nový tým a já si jsem jistý, že za rok na mistrovství světa budeme hrát ještě lépe než tady," řekl trenér vítězek Zoran Terzič, jehož svěřenkyně ztratily v šesti zápasech na ME jen dva sety.

Turecké volejbalistky v utkání o třetí místo porazily před téměř pěti tisíci diváků domácí tým 3:1 po setech 22:25, 25:21, 25:14 a 25:8. Kov stejné hodnoty Turecko vybojovalo po šesti letech, lépe na ME dopadlo pouze v roce 2003, kdy skončilo druhé. Turkyně postoupily do vyřazovacích bojů až z třetího místa, poté si ale poradily s Polskem a ve čtvrtfinále oplatily Ruskám porážku ze základní skupiny. Srbsko už bylo v semifinále nad jejich síly. Ázerbájdžán na medaili opět nedosáhl, v domácím prostředí zopakoval čtvrté místo z roku 2005.

Finále:

Srbsko - Nizozemsko 3:1 (20, 22, -18, 18)

Rozhodčí: Mokrý (SR), Zulfugarov (Ázerb.). Čas: 105 min. Diváci: 3600.

Sestavy a body:

Srbsko: Živkovičová 2, Mihajlovičová 15, Veljkovičová 12, Boškovičová 29, Maleševičová 8, Stevanovičová 9, libero Blagojevičová - Popovičová, Mirkovičová. Trenér: Terzič.

Nizozemsko: Balkesteinová-Grothuesová 6, Belienová 13, Slöetjesová 9, Buijsová 10, De Kruijfová 11, Dijkemaová 2, libero Knipová - Plaková 5, Stoltenborgová, Jasperová. Trenér: Morrison.

O 3. místo:

Turecko - Ázerbájdžán 3:1 (-22, 21, 14, 8)

Nejvíce bodů: Ozsoyová 23, Kirdarová 22, Caliskanová 13 - Rahimovová 19, Bajramovová 9, Hasanovová 8.

Konečné pořadí ME: 1. Srbsko, 2. Nizozemsko, 3. Turecko, 4. Ázerbájdžán, 5. Itálie, 6. Rusko, 7. Bělorusko, 8. Německo, 9. Bulharsko, 10. Polsko, 11. Chorvatsko, 12. Česko, 13. Ukrajina, 14. Belgie, 15. Maďarsko, 16. Gruzie.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články