Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Srbky nezaváhaly a světové zlato s přehledem uhájily. Bronz slaví Italky

Nezastavitelné srbské volejbalistky obhájily na mistrovství světa titul. S Brazilkami měly trápení jen v prvním setu, který vyhrály těsně 26:24. Pak už tým kolem hvězdné Tijany Boškovičové na kurtu dominoval, zbylé sety ovládl poměrem 25:22 a 25:17. Italky oplatily v Apeldoornu výběru USA prohru z Tokia a mají bronz. První dva sety ovládly jasně 25:20 a 25:15, ve třetím pak odvrátily pět setbolů soupeřek a využily hned první mečbol. Po zlatu z roku 2002 a stříbru z roku 2018 zkompletovaly úřadující evropské šampionky medailovou sbírku i na mistrovství světa. 

Staronové světové šampionky znovu dotáhla k titulu univerzálka Boškovičová, která dnes zaznamenala 24 bodů. Celkem jich získala desetinásobek a stejně jako v roce 2018 byla vyhlášena nejužitečnější hráčkou šampionátu. "Jsem tak hrdá na tento tým a jsem strašně šťastná, že jsem jeho součástí," řekla v mezinárodním televizním přenosu.

Úvod zápasu patřil Brazilkám, které vedly 7:3, ale Srbky pak dokázaly především skvělou obranou na síti zastavovat jejich útoky a srovnaly. Koncovka patřila jim, i když nezužitkovaly vedení 24:22 a proměnily až třetí setbol. Ještě lépe měly stříbrné olympijské medailistky z Tokia rozehranou druhou sadu, ve které odskočily na 16:13. Pak ale po oddechovém čase Srbky otočily a při podání blokařky Jovany Stevanovičové přidaly dalších šest bodů. Dostaly se do vedení 20:16 a náskok už nepustily.

Do třetí sady brazilský kouč José Roberto Guimaraes nasadil druhou nahrávačku Robertu a nechal na palubovce střídající smečařku Tainaru, ale zvrat to nepřineslo. Srbské volejbalistky naprosto dominovaly a žádné ze soupeřek nedovolily v zápase nasbírat dvouciferný počet bodů. Na devíti skončila i kapitánka Brazilek a nejlepší smečařka šampionátu Gabi.

Srbky po dalším úspěšném útoku Boškovičové získaly druhou medaili z MS a znovu tu nejcennější. Brazilky mají čtvrté stříbro a celkově pátý cenný kov, v roce 2014 získaly bronz.

Loňské mistryně Evropy Italky porazily Američanky 25:20, 25:15 a 27:25. Hráčky Spojených států měly šanci na zdramatizování zápasu v třetí sadě, kdy vedly 24:20 a poté ještě 25:24, ale ani jeden z pěti setbolů neproměnily. Naopak Italky využily hned první příležitost k ukončení duelu a po zlatu z roku 2002 a stříbru z minulého šampionátu v roce 2018 získaly třetí světovou medaili.

Stejně jako v předchozích zápasech se Italky opíraly o výkon třiadvacetileté hvězdy Paoly Egonuové. Jedna z nejlepších světových volejbalistek současnosti přispěla k výhře 25 body a potvrdila pozici nejlépe bodující hráčky turnaje.

Mistrovství světa volejbalistek v Apeldoornu (Nizozemsko):

Finále:

Srbsko - Brazílie 3:0 (24, 22, 17)
Rozhodčí:
Collados (Fr.), Noemi (Arg.).

Sestavy a body:
Srbsko:
Popovičová 7, Boškovičová 24, Bušaová 8, Stevanovičová 11, Drčaová 6, Lozová 7, libero Pušičová - Milenkovičová, Lazovičová. Trenér: Santarelli.
Brazílie: Gabi, Carol, Lorenne všechny 9, Rosamaria 4, Carol Gattaz 4, Macris, libero Nyeme/Natinha - Kisy 1, Roberta, Pri Daroit, Tainara 5. Trenér: Guimaraes

O 3. místo:

Itálie - USA 3:0 (20, 15, 25)

Nejvíce bodů: Egonuová 25, Syllaová 9, Bosettiová a Danesiová po 8 - Drewsová 10, Robinsonová 8, Wilhiteová a Ogboguová po 6.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články