Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Sluková s Hermannovou myslí na Rio, cesta na olympiádu je ale složitá

Praha - První společnou zimní přípravu mají za sebou české beachvolejbalové jedničky Markéta Sluková s Barborou Hermannovou. Po soustředění v Kapském Městě přiletěly nakrátko domů a už v pátek se přesouvají do Brazílie, kde zahájí boj o olympijské hry.

Markéta Sluková a Barbora Hermannová
zdroj: ČTK autor: MIchal Kamaryt

Sluková s Hermannovou vytvořily společný pár teprve loni v létě a neodehrály spolu mnoho turnajů. "Nespojily jsme se jen pro Rio, takže to neznamená, že se nám zhroutí svět, když to nevyjde. Tak to není. Pokud se kvalifikujeme, bude to bomba. Pokud ne, budeme makat dál," řekla Sluková.

Její nová spoluhráčka ještě na olympiádě nestartovala a v případě postupu by se moc těšila. "Jestli se to stane, tak to bude skvělé a úžasné, ale jestli ne, tak se to stane v roce 2020," dodala Hermannová.

Sluková už si zahrála na olympiádě s Kristýnou Kolocovou, s kterou do půlky loňského roku tvořily pár přezdívaný Maki a Kiki, a v Londýně skončily páté. Tehdy se dokázaly na olympijské hry kvalifikovat na základě žebříčku FIVB.

"Vím, jak to bylo náročné," vzpomínala Sluková. Novou spoluhráčku Hermannovou se snaží připravit na různé varianty. "Nelehká situace na začátku nás stmelila, takže máme hezký otevřený vztah a o všem se otevřeně bavíme. Jediná rada asi je, pojďme to zkusit. A chci, aby nás to bavilo obě. Když se povede, olympiáda bude letos jenom bonus."

První možnost dostat se do Ria je na základě žebříčku, z kterého k 13. červnu postoupí šestnáct párů. Sluková s Hermannovou mají na kontě 1760 bodů a ztrácejí dva tisíce na nyní poslední postupující dvojici. "Aby to vyšlo z žebříčku, tak bychom musely hrát odteď až do konce kvalifikace top výsledky, což se může stát, ale hraje tam roli strašně moc faktorů a bude to náročné," řekla Sluková.

Rozhodujícím ukazatelem pro jejich naděje by měly být úvodní tři turnaje, které odehrají v Brazílii. "Pokud by se nám hodně zadařilo, tak šance na postup na olympiádu budou třeba do poslední chvíle. Jestli se nám naopak nepovedou, můžeme se zaměřit pouze na Kontinentální pohár," prozradila Sluková.

Právě Kontinentální pohár je další variantou pro postup. Evropská část se uskuteční koncem června a na olympiádě si místo zajistí vítězná země; státy na druhém a třetím místě budou hrát v červenci finále světového Kontinentálního poháru o dvě místa. "Z Kontinentálního poháru to bude trošičku reálnější," odhadla Sluková.

V Kontinentálním poháru hrají země proti sobě a každý stát reprezentují dva páry, ale do Ria pojede jen jeden. O tom, kdo případně doplní Slukovou s Hermannovou a kdo by jel na olympiádu, rozhodne volejbalový svaz. "Samozřejmě se o tom bavíme, potřebujeme tým, který bude chtít stejně jako my bojovat o místo na olympiádě," řekla Hermannová.

Příprava byla hodně zaměřená na fyzickou kondici

Před sezonou strávily měsíc v Kapském Městě na kempu a nově například jezdily na kole. "Přežily jsme to ve zdraví, nesežraly jsme se tam," smála se Sluková a dodala: "Máme za sebou fyzickou přípravu, hodně tréninku na písku a sehrávání. Všechno, co normálně děláme ve třech měsících, jsme nahustily do jednoho."

Obě hráčky absolvovaly i speciální týdenní komplexní testy v Salzburgu, kde tým výzkumníků zjišťoval, jak na tom jsou po mentální, fyzické, ale i zdravotní stránce. Informace pak chtějí české reprezentantky použít v trénincích. "Bylo to náročné. Každý den jsme měly něco. Zjistily jsme tam spoustu zajímavých informaci," prozradil Hermannová.

První turnaj je čeká příští týden v brazilském městě Maceio. "Už se těším na hraní, baví mě to a přijde mi, že s naším novým herním stylem si to fakt na hřišti užívám jinak," připustila Hermannová. "Pořád jsme toho jako tým moc neodehrály, těším se na každý zápas a doufám, že budeme schopné prodat, co jsme natrénovaly," zakončila Sluková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články