Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Sluková a Hermannová: Nová pravidla se nám nelíbí. A nejenom nám, odezva bude negativní

Teprve začaly novou sezonu, už nyní se ale musejí Markéta Nausch-Sluková a Barbora Hermannová vyrovnávat s velkou změnou. Světová volejbalová federace (FIVB) totiž zkouší nové pravidlo o doteku s míčem při bloku. Nejenom přední české hráčky, ale i řada dalších týmů má na změnu značně negativní názor.

Markéta Nausch Sluková (vpravo) a Barbora Hermannová
zdroj: ČTK autor: Toman Petr

Byl to jeden z největších rozdílů mezi plážovým a šestkovým volejbalem. Když hráč blokoval na síti a dotkl se míče, kontakt se mu započítal, na rozdíl od šestkové odbíjené, kde ještě nadále měl k mání tři další doteky.

To se ale od nové sezony snaží Světová volejbalová federace změnit – a přiblížit tak plážový volejbal tomu šestkovému. Minulý týden už se na Světovém okruhu v Haagu zkoušelo hrát "ponovu". Hráčky měly i po kontaktu s míčem při bloku ještě k mání další tři doteky.

Jenže Barboře Hermannové se nový způsob vůbec nezamlouvá. "Jsme s tímto pravidlem docela hodně nespokojené, a nejenom my," přiznává sedmadvacetiletá volejbalistka v rozhovoru pro ČT sport.

"Dříve jsme měly po doteku na síti už jen jednu nahrávku a musely jsme rovnou udeřit. Kdežto teď si balon na bloku nadzvedneme, ještě máme šanci nahrát si na síť a pak zasmečovat. Zatímco dřív jsme se honily po kurtu a hrály jsme to z ne úplně ideálních pozic. Ale o to byl ten sport hezčí, že jsme byly schopny reagovat v těžkých situacích a výměny byly delší," vysvětluje Hermannová své nesympatie k novému pravidlu.

A její parťačka Markéta Nausch-Sluková si myslí, že novinka ve světovém volejbale nebude mít dlouhého trvání. "Myslím, že to nevydrží. Ze strany hráčů je velká nevole, nelíbí se jim to. Ale rozhodnutí bude na světové volejbalové federaci. Zpětná vazba od hráčů bude určitě negativní," myslí si devětadvacetiletá volejbalistka.

Je nám líto, video expirovalo.
Hermannová: Turnaj v Pelhřimově bude malé mistrovství Evropy

Turnaj v Pelhřimově bude malé zimní mistrovství Evropy, těší se volejbalistky

Na prestižním evropském turnaji v Pelhřimově, který volejbalistky absolvují o víkendu, ale nové pravidlo uplatněno nebude. Zato se na šampionátu CEV Masters objeví velká část evropské špičky plážového volejbalu.

"Když jsme se koukaly na zúčastněné týmy, říkaly jsme si, že je to takové malé zimní mistrovství Evropy. Chybí jen pár top týmů, jinak je tam všechno, co Evropa může nabídnout. Bude to hodně těžký turnaj," soudí Hermannová.

Pro české plážové volejbalistky jde o ostrý start do nové sezony, už minulý týden totiž absolvovaly již zmíněný čtyřhvězdičkový turnaj Světového okruhu v Haagu, kde skončily na čtvrtém místě.

"Pro nás tohle nebylo období, kdy bychom měly mít vrcholnou formu. Je to pořád ve fázi zkoušení, trénování a zjišťování, na čem budeme muset zapracovat. Do prvního grandslamu, který bude koncem února, máme ještě čas," říká Nausch-Sluková.

S výkonem v Haagu byly plážové volejbalistky relativně spokojené, ale pouze do semifinále. "Z mého pohledu jsme hrály super volejbal ve skupinových i vyřazovacích kolech, dobře jsme podávaly, měly jsme vysoké číslo průměrných es na zápas a taky dobrou obranu na bloku. To už se nám do semifinále a zápasu o třetí místo tolik nedařilo přenést," mrzí Hermannovou.

V zápase o třetí místo přitom narazily na švýcarský pár BetschartováHüberliová, který se představí i v Pelhřimově. "Doufám, že budeme mít šanci jim to vrátit," usmívá se Nausch-Sluková. "Už jsme spolu několikrát hrály na světové tour a je to skvělý tým. Naše vzájemné zápasy jsou vždycky boj," dodává.

Česká plážová volejbalistka se těší také na halu Beachwell v Pelhřimově. "Už jsme pár hal vyzkoušeli a tahle nám přijde nejlepší, protože je světlá a jsou tam vysoké stropy. Tím, že tam trávíme téměř celou zimu, je to naše domácí prostředí. Nemůžeme si na nic stěžovat," těší se Nausch-Sluková.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články