Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Rozdílné tie-breaky. Volejbalistky nestačily na Slovensko, muži otočili duel proti Ukrajině

Evropská liga ve volejbalu nabídla v Brně dva rozdílné duely. Zatímco české reprezentantky nezvládly souboj se Slovenskem a podlehly 2:3 na sety, mužský výběr otočil nepříznivě se vyvíjející zápas s Ukrajinou, když prohrával už 0:2, a po zvládnuté rozhodující sadě 15:13 si připsal první výhru.

"Nezačali jsme dobře a až zhruba v půlce druhého setu jsme se vrátili zpět do hry. Pomohla nám střídání, všichni hráči, kteří přišli, týmu pomohli a zvedli to. Od třetího setu jsme byli lepším týmem a zaslouženě jsme pak vyhráli," řekl Nekola.

Český celek se v úvodu trápil na příjmu, příliš mu nefungovala ani útočná souhra a první set skončil jednoznačným rozdílem osmi bodů. Rovněž v druhé sadě Ukrajinci záhy unikli a domácí hráči marně hledali, na čem se chytit.

Paradoxně jim pomohl nepovedený začátek třetího setu, který Ukrajince ukolébal a jejich pětibodový náskok se rozplynul. Marné byly důrazné domluvy trenéra Krastinše při oddechových časech, převaha vydržela na české straně dvorce i ve čtvrtém dějství a stejně jako v odpoledním utkání žen se Slovenskem přišel na řadu tie-break.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští volejbalisté otočili duel s Ukrajinou a vyhráli 3:2

"Dva sety jsme měli pod kontrolou, pak jsme začali dělat chyby a čeští hráči přitvrdili na servisu. V pátém setu jsme ještě měli šance, ale nedokázali jsme je využít," uznal kouč hostů Ugis Krastinš.

Po úvodních českých chybách na podání se v něm rozehrál Hadrava, nahrávač Janouch mu často posílal míče na smeč a univerzál z ligy polských mistrů světa udržoval nevelký český náskok. Mečbol si domácí mužstvo vybojovalo precizním trojblokem, dva ještě Ukrajinci odvrátili, ale třetí šanci pak proměnil znovu Hadrava. Ten byl s 16 body nejplatnějším českým hráčem, třebaže ho Nekola poprvé zařadil do základní šestky až ve čtvrtém setu.

"První dva sety neměly obraz ani zvuk, bylo to úplně bez tváře. Poté jsme se neskutečně zvedli, pomohli kluci z lavičky, našli jsme sestavu a nakonec jsme vyhráli. Takže zlaté vítězství a zlaté dva body do tabulky," pochvaloval si kapitán Jakub Janouch.

Vítězové čtyřčlenných skupin Evropské ligy se probojují do Final Four, čeští volejbalisté v něm loni obsadili druhou příčku.

Evropská liga volejbalistů v Brně - skupina C:

ČR - Ukrajina 3:2 (-17, -20, 18, 18, 13)

Rozhodčí: Tillmann (Maď.), Gall (ČR). Čas: 116 min. Diváci: 835.
Sestava a body ČR: A. Bartoš 1, Zajíček 7, Finger 12, Galabov 14, Sobotka, Janouch 1, libero Pfeffer - J. Hadrava 16, Srb 1, Janků 7, Zmrhal 4, Patočka 5. Trenér: Nekola.
Nejvíce bodů Ukrajiny: Tevkun 17, Plotnyckyj 13, Semenjuk 12.

Bělorusko - Finsko 3:0 (23, 23, 20)

Reprezentantky si vynutily proti Slovenkám pátý set, v něm ale neuspěly

Zápas začala stejná sestava jako ve Švédsku, kde Češky jasně vyhrály za hodinu 3:0, a v prvním setu si volejbalistky rychle vytvořily náskok, který udržely. A to zejména díky Kossányiové, jež byla s 28 body nejvíce bodující hráčkou utkání.

Ve druhé a třetí sadě hrály Slovenky pestřeji a zvládly lépe koncovky. "Bojujte o každý míč, nevzdávejte se. Přidejte na důrazu," opakoval často Athanasopulos svým svěřenkyním. To se povedlo znovu až ve čtvrtém setu, v jehož úvodu při podání Kossányiové Češky odskočily na 12:4 a sadě dominovaly.

V tie-breaku volejbalistky ztrácely 3:6, ale otočily na 9:8 a díky univerzálce Patočkové vedly ještě 11:10, ale po chybách o náskok přišly. První mečbol sice odvrátily, ale při druhém zápas ukončila nečistá nahrávka.

Je nám líto, video expirovalo.
České volejbalistky prohrály se Slovenkami v pěti setech

"Bohužel jsme hráli příliš nervózně. Druhý a třetí set a nakonec i ten poslední rozhodly drobné detaily," řekl Athanasopulos a kapitánka Pavla Šmídová souhlasila. "Bojovaly jsme, co to šlo. Utkání bylo o maličkostech, které nakonec rozhodly i vypjatý konec zápasu. Určitě to zamrzí, ale myslím si, že se nemáme za co stydět," uvedla nahrávačka domácího týmu.

"Věřím, že příště budeme hrát mnohem líp. Teď musíme pokračovat v naší práci a tvrdě dál pracovat," řekl Athanasopulos. V sobotu můžou české reprezentantky naplnit jeho slova znovu v brněnské hale Vodova proti vedoucí Ukrajině.

Evropská liga volejbalistek v Brně - skupina A:

ČR - Slovensko 2:3 (22, -23, -23, 10, -14)

Rozhodčí: Boulangerová (Belg.), Buchar (ČR). Čas: 119 min. Diváci: 684.
Sestava a body ČR: Mlejnková 7, Purchartová 11, Orvošová 5, Kossányiová 28, Trnková 6, Šmídová 4, libero Dostálová - Patočková 13, Kopecká 1, Hodanová 8, Vyklická, Holásková. Trenér: Athanasopulos.
Nejvíce bodů Slovenska: Herelová 17, Radosová 14, Kostelanská 12.

Švédsko - Ukrajina 0:3 (-13, -21, -12)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články